DEMOGRAFSKA KATASTROFA Šterc: Do 2021. moglo bi nas biti manje od četiri milijuna

Foto: 123rf, Index

SVE više ljudi umire, premalo nas se rađa, a mlado aktivno stanovništvo u posljednjih se desetak godina iseljava nevjerojatnom brzinom, rekao je demograf Stjepan Šterc. On tvrdi da za 20 ili 30 godina u Hrvatskoj više neće imati tko uplaćivati za mirovine.

Šterc je rekao kako je prošle godine Hrvatska po prirodnom padu izgubila oko 17.500 osoba, a kroz iseljavanje oko 60.000 osoba. Negativna je migracijska bilanca bila preko 50.000 osoba, što ukupno potvrđuje depopulaciju na razini oko 70 000 osoba, rekao je za HTV.

Šterc je posebno zabrinut jer nitko od političara nije povukao nikakav potez po tom pitanju, stoga je, tvrdi, jasno kako će se negativni trendovi i dalje nastaviti s vrlo vjerojatno intenziviranjem negativnosti.

"Apsolutno je jasno kako se rodnost mora poticati, kad se već toliko toga nepotrebno potiče u našoj zemlji. Reprodukcija ljudskog potencijala najvažniji je proces u društvu i svaka ga ozbiljna zemlja planski potiče u interesu svog ukupnog razvoj, gospodarskog i inog, jer bez demografskog razvoja nema niti gospodarskog", rekao je Šterc.

Jednokratna pomoć nije dovoljna

Nabrojao je neke od mjera koje bi mogle pomoći - izravna davanja po djetetu, mjesečna davanja za svako dijete do desete godine starosti, smanjivanje cijena vrtića i jaslica, zapošljavanje mladih, davanje sigurnosti mladim obiteljima, usklađivanje radnog i ostalih prava s potrebama revitalizacije Hrvatske, rješavanje stambenih pitanja kroz državne stanove, izrada projekata i programa zapošljavanja mladih izvangradskim ustanovama, produženje porodiljnog dopusta na godinu dana, puna plaća za zaposlene i prosječna hrvatska plaća za nezaposlene majke, uvođenje instituta majke odgajateljice ili oca odgajatelja.

Hrvatska će do 2020. godine izgubiti vjerojatno preko 300.000 stanovnika, ako se negativni trendovi iseljavanja i prirodnog pada stanovništva iz 2015. nastave dalje, čak i bez intenziviranja.

"Već 2021. Hrvatska bi mogla imati manje od četiri milijuna stanovnika.  Podaci su zaista uznemirujući, a mi se gotovo ne mičemo s mjesta, niti pokušavamo uspostaviti nekakvu populacijsku politiku", zaključio je Šterc.

Pročitajte više