Demografska slika izraela uoči 55. godišnjice postojanja

U IZRAELU u živi 6,7 milijuna stanovnika, prema podacima Središnjeg ureda za statistiku u Jeruzalemu, objavljenim u utorak, nekoliko dana prije obilježavanja 55. godišnjice postojanja židovske države.

Od osnivanja Izraela, 14. svibnja 1948. broj stanovnika se povećao za osam puta. Prema podacima Ureda za statistiku u Izraelu sada živi 5,4 milijuna židova (81 posto) i 1,3 milijun nežidova (od kojih 82 posto muslimana, 9 posto kršćana i 9 posto druza).

U posljednjih dvanaest mjeseci u Izrael je stigla samo 31.000 imigranata, što je najniži broj u posljednjih 13 godina. Od svibnja 1948. u Izrael se doselilo i ondje ostalo živjeti oko 3 milijuna židovskih imigranata, od čega je trećina stigla nakon 1990.

U intervjuu objavljenom u utorak u listu Jeruzalem Post, demograf Sergio Della Pergola, profesor na hebrejskom Sveučilištu u Jeruzalemu kazao je da će za "tri do četiri godine u Izraelu živjeti najveća židovska zajednica" na svijetu, brojnija i od one koja živi u Sjedinjenim Državama. U svijetu danas živi oko 13,3 milijuna židova.

(Hina) mh rb

Pročitajte više