Demokrati su pokrenuli opoziv Trumpa. Što ga sve čeka do kraja tog procesa?

Foto: EPA

ZASTUPNICI demokrata na Capitol Hillu bave se povijesnim postupkom opoziva predsjednika Donalda Trumpa.

Stvari su se pokrenule ovog tjedna nakon što je Bijela kuća objavila transkript telefonskog razgovora, a zviždač podnio prijavu koja upućuje na to da je Trump vršio pritisak na ukrajinskog predsjednika da se umiješa u predsjedničke izbore 2020. godine tako da pokrene istragu protiv bivšeg potpredsjednika i kandidata demokrata Joea Bidena.

Bijela kuća je pritom pokušala prikriti zapise problematičnog razgovora dvojice lidera. U američkoj povijesti samo su dvojica predsjednika opozvana. CNN donosi mogući razvoj događaja u sljedećih nekoliko mjeseci.

Istrage se nastavljaju

Demokrati u Zastupničkom domu provode višestrane istrage u šest različitih odbora, ali istraga o opozivu usredotočit će se na aferu s Ukrajinom. Adam Schiff, predsjedavajući Obavještajnog odbora, koji vodi tu istragu, rekao je u petak CNN-u da će sljedećih tjedana biti mnogo posla unatoč planiranoj stanci u zasjedanjima Kongresa te da očekuje pozive i razgovore sa svjedocima ''što je brže moguće''.

Za istragu će biti ključan razgovor sa zviždačem koji je podnio prijavu, kao i s potencijalnim svjedocima iz Bijele kuće, vjerojatno s Trumpovim osobnim odvjetnikom Rudyjem Giulianijem, koji je predvodio akciju s Ukrajinom. Zviždač je zatražio anonimnost pa će biti potrebno razraditi sigurnosne mjere.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi u početku je nagovijestila kako želi da odbori koje vode demokrati završe svoje istražne radnje i podnesu kompletne dokaze o protupravnom djelovanju Odboru za pravosuđe. Taj je odbor tradicionalno zadužen za pokretanje formalnog opoziva.

Ključna glasanja u Zastupničkom domu

Kad dokumenti o opozivu budu spremni, bit će vrijeme za prikupljanje ključnih glasova u Zastupničkom domu. Prvi je na redu Odbor za pravosuđe, koji mora odobriti sve članke opoziva prije nego što kompletan Zastupnički dom pristupi glasanju.

Prema posljednjem CNN-ovu izračunu, velika većina zastupnika demokrata podržava istragu o opozivu, no to ne znači da će i glasati za opoziv Trumpa.

Dok se to bude događalo, analitičari će pratiti tko će iskočiti iz stranačke linije. Ranjivi demokrati iz saveznih država s republikanskom većinom možda će ostati suzdržani ili glasati protiv. Nejasno je hoće li se itko od republikanaca pridružiti demokratima i glasati za smjenu aktualnog predsjednika.

Sve ukazuje na to da će demokratska većina u konačnici izglasati Trumpov opoziv i prepustiti slučaj Senatu.

Senat preuzima stvar

Opoziv je kvazipravni postupak. Članci o opozivu koje odobri Zastupnički dom, predstavljaju optužnicu protiv Trumpa. Nakon što optužbe formalno budu prihvaćene, vrijeme je za suđenje. Predsjednik Vrhovnog suda John Roberts predsjedavat će televizijskim suđenjem u Senatu, a svih 100 članova gornjeg doma Kongresa bit će članovi porote. Za osudu je potrebno 67 glasova za ''kriv je''.

Vođa većine u Senatu Mitch McConnell imat će ključnu ulogu u postavljanju pravila suđenja. Koliko dana će trajati? Koliko će svjedoka biti pozvano? Republikanci kontroliraju Senat pa imaju moć pisati pravila na način koji smatraju prikladnim.

Vanjske skupine i organizacije za financiranje političkih kampanja mogle bi potrošiti milijune dolara na televizijske oglase vezane za suđenje. Liberalne skupine mogle bi potaknuti republikance da napuste stranačke smjernice te posebno ciljati na senatore iz saveznih država bez jasne većine koji sljedeće godine moraju ponovno na izbore.

Trumpovi saveznici nadaju se da će iskoristiti situaciju i optužiti demokrate da guraju zemlju u postupak opoziva umjesto da rade za dobrobit ljudi. Nijedan predsjednik dosad nije opozvan glasanjem u Senatu.

Trump iščekuje svoju sudbinu

Može se pretpostaviti da će Trump biti glavni sudionik u postupku opoziva, čak i ako se ne pojavi na suđenju u Senatu ili odgovara na pitanja pod prisegom. Priča o opozivu bila je prošlog tjedna dominantna u javnosti pa je Trump napisao desetke zajedljivih tvitova protiv demokrata u Zastupničkom domu te čak optužio Schiffa za zločin bez ikakvih dokaza.

Također je proslijedio desetke postova podrške republikanaca te isječke s Fox Newsa. Trump i njegovi saveznici osudili su istragu o opozivu kao još jedan neutemeljeni ''lov na vještice''.

Trumpova strategija u odnosima s javnošću mogla bi držati republikanske senatore pod kontrolom. Ali to također predstavlja rizik da njegove riječi budu iskorištene protiv njega. Vodeći demokrati već su optužili Trumpa za opstrukciju istrage i ''zastrašivanje svjedoka'' nakon što je javno kritizirao dužnosnika Bijele kuće koji je pomogao zviždaču i aludirao na smrtnu kaznu.

Učinak na izbore 2020.

Dok je opoziv u središtu zbivanja, izbori za predsjedničkog kandidata demokrata bit će u drugom planu. Većinu pažnje zaokupit će ono što se događa na Capital Hillu. No ta će promjena zasigurno biti samo privremena, bez obzira na sve, izbori za republikanskog i demokratskog predsjedničkog kandidata u saveznoj državi Iowi na rasporedu su u veljači.

Ukrajinska afera odnosi se na Trumpove navodne prijestupe. Trumpovi potezi odnosili su se na poticanje Ukrajine da istraži Bidena, što bi ocrnilo demokratskog kandidata. Još je rano, ali Trump prilično zaostaje za Bidenom u izbornim anketama u ključnim saveznim državama bez jasne većine.

Republikanci bi opoziv mogli preokrenuti u platformu za iznošenje Bidenovih prijestupa. Trump i njegovi saveznici širili su teorije zavjere o Bidenu i njegovom sinu Hunteru Bidenu oko njihovih akcija u Ukrajini. Bidenovi demokratski protukandidati su u nezgodnoj poziciji. Oni su ogorčeni što je Trump pokušao nagnati Ukrajinu da istražuje Bidena, ali ne žele izazvati prevelik bijes javnosti jer bi to moglo pomoći Bidenu da osvoji demokratsku nominaciju.

Oni će nastaviti udarati po Bidenu u političkim pitanjima, ali moraju izbjeći pružanje kredibiliteta lažnim Trumpovim napadima na Bidena.

Pročitajte više