Demonstrirana kvantna komunikacijska mreža između Italije, Slovenije i Hrvatske

Ilustracija: Shutterstock

ZNANSTVENI časopis Advanced Quantum Technologies objavio je danas rad o prvoj javnoj demonstraciji međueuropske kvantne komunikacijske mreže, eksperimentu koji je kamen temeljac buduće europske kvantne komunikacijske mreže EuroQCI, priopćio je Institut Ruđer Bošković (IRB).

Mrežu je tijekom ministarskog sastanka G20 u Trstu 5. kolovoza prošle godine uspostavila skupina znanstvenika ostvarivši kriptiranu komunikaciju između Italije, Slovenije i Hrvatske, stabilno povezavši Trst s Rijekom putem namjenske 100-kilometarske optičke veze, te s Ljubljanom preko pouzdanog čvora u Postojni.

U projektu sudjelovali i hrvatski znanstvenici

Ostvarena je zahvaljujući timovima sa Sveučilišta u Trstu, talijanskog Nacionalnog instituta za optiku (CNR-INO), Tehničkog sveučilišta Danske i Fakulteta za matematiku i fiziku Sveučilišta u Ljubljani, a u Hrvatskoj su projekt vodili Mario Stipčević i Martin Lončarić s IRB-a, Dragan Peraković i Ivan Cvitić s Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te tvrtka Odašiljači i veze (OIV).

''Uspješnom realizacijom ovog pothvata postavili smo temelje za realizaciju kvantne infrastrukture u Hrvatskoj, dok je na razini Europske unije ovaj eksperiment postavio kamen temeljac za širu europsku kvantnu komunikacijsku mrežu  EuroQCI i to u okviru glavnih programa EU-a Digitalna Europa te programa Connect Europe Facility'', rekao je Mario Stipčević, voditelj Laboratorija za fotoniku i kvantnu optiku na IRB-u.

Apsolutna sigurnost kvantne komunikacije

Iz IRB-a naglašavaju da je realizacija kvantne mreže koja bi jamčila sigurnu komunikaciju postala jedan od najvažnijih strateških ciljeva zemalja diljem svijeta s obzirom na intenzitet kibernetičkih napada na informatičku infrastrukturu.

Količina internetskog prometa brzo raste iz godine u godinu, ali intenzitet napada nažalost raste još brže, upozoravaju s IRB-a te objašnjavaju kako zahvaljujući kvantnoj enkripciji koja funkcionira putem razmjene fotona, a omogućuje trenutnu detekciju pokušaja hakerskog upada, kvantna komunikacija postiže apsolutnu sigurnost.

"Ako netko pokuša presresti ovu vrstu komunikacije, on biva trenutno otkriven"

''Pretpostavimo da netko pokuša presresti ovu vrstu komunikacije. U tom slučaju, on biva trenutno otkriven i prije nego što je došao do podataka koje je želio ukrasti, a upravo to jamči maksimalnu zaštićenost podataka i komunikacije", objašnjava koautor rada Martin Lončarić.

Ističe i da je radi zaštite vlastite sigurnosti i tehnološke neovisnosti, Europska komisija odlučila u okviru programa Europske kvantne infrastrukture EuroQCI, kojem se među prvima pridružila i Hrvatska, u sljedećih deset godina izgraditi mrežu ultrasigurnoga kvantnog interneta.

EuroQCI će, kao jedan od glavnih stupova nove strategije kibernetičke sigurnosti Europske unije za sljedeća desetljeća, poboljšati europski digitalni suverenitet i industrijsku konkurentnost, ističu iz IRB-a.

OIV je u tom projektu sudjelovao u godini u kojoj je obilježio 95. godišnjicu puštanja u rad prve radijske postaje te 65. godišnjicu prijenosa televizijskog signala u Hrvatskoj, a uz njih, tehničku implementaciju proveo je QTI srl - spin-off CNR-INO-a, uz potporu TIM-a, Sparklea, Telekoma Slovenije, Stelkoma i Lightneta koji su osigurali vlakna i optičku infrastrukturu.

U Hrvatskoj su provedbu eksperimenta podržali i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo obrane i Agencija Alan, kao i Hrvatska zaklada za znanost.

Pročitajte više