Denga groznica je stigla u Europu

Foto: Shutterstock

U rano jutro zadnjeg dana kolovoza, Parižani su prvi put iskusili praksu koja je inače tipična za tropske krajeve - vlasti su zaprašivale grad protiv tigrastih komaraca. Događaj je bio opipljiva potvrda onoga što su javnozdravstvene statistike već pokazale: denga groznica, bolest koju prenose komarci, stigla je u Europu.

U Europi je 2022. zabilježeno više slučajeva lokalne zaraze dengom nego u cijelom prethodnom desetljeću. Porast označava i prijetnju javnom zdravlju i odgovarajuću tržišnu priliku za cjepiva i tretmane protiv denge, što bi trebalo potaknuti farmaceutsku industriju da poveća ulaganja u zanemarenu bolest. Na prvi pogled čini se da ova promjena koristi ne samo zemljama poput Francuske, već i državama poput Bangladeša i Filipina koje se dugo bore s denga groznicom. Ali ta bi pretpostavka mogla biti kobno pogrešna, rekli su stručnjaci za Politico.

Komarci se šire Europom

Ljudi koji rade na terenu kažu da bi porast denga groznice na Zapadu zapravo mogao otežati nabavu spasonosnih lijekova onima kojima su najpotrebniji, jer farmaceutske tvrtke razvijaju alate koji su manje učinkoviti u zemljama gdje je teret denga groznice najveći ili zato što bogate nacije na kraju gomilaju te lijekove i cjepiva.

"Moglo bi izgledati kao dobra stvar - i to jest dobra stvar - da razvijamo više proizvoda, ali stvara li to onda dvoslojni sustav gdje stanovništvo s visokim primanjima ima pristup tome, ali i dalje imamo razlike u pristupu za zemlje s niskim i srednjim dohotkom?" upitala je Lindsay Keir, direktorica savjetodavnog tima za znanost i politiku pri think tanku Policy Cures Research.

Klimatske promjene i migracije znače da se komarci koji prenose denga groznicu, kao i druge bolesti poput chikungunye i zike, šire u Europi. Najnoviji godišnji podaci Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti pokazuju da je 2022. u Europi zabilježen 71 slučaj lokalne zaraze dengom: 65 u Francuskoj i šest u Španjolskoj.

Što je denga groznica?

Iako denga obično rezultira blagim ili nikakvim simptomima, također može dovesti do visoke temperature, jake glavobolje i povraćanja. Teška denga groznica može uzrokovati krvarenje iz desni, bolove u trbuhu i u nekim slučajevima smrt.

Dosad je komarac većinom bio ograničen na južnu Europu, ali zabrinjava diljem kontinenta. U Belgiji je nacionalni institut za istraživanje javnog zdravlja Sciensano čak pokrenuo aplikaciju u kojoj građani mogu slati fotografije svih azijskih tigrastih komaraca koje uoče.

Bolesti koje šire ti komarci tradicionalno spadaju pod zanemarene tropske bolesti, skupinu infekcija koje uglavnom pogađaju zemlje s niskim prihodima, pa teško privlače ulaganja u istraživanje i razvoj. Ali ovo se mijenja.

Istraživanje Policy Cures Researcha, koje objavljuje godišnje izvješće o ulaganju u istraživanje i razvoj zanemarenih bolesti, uklonilo je cjepiva protiv denga groznice iz svoje procjene 2013. Denga groznica više se nije smatrala područjem gdje postoji tržišni neuspjeh, zbog pojave tržišta na kojem privatni sektor može poslovati.

Ova organizacija još uvijek prati lijekove i biološke lijekove za denga groznicu i njihova je analiza za 2022. pokazala povećanje od 33 posto u financiranju istraživanja proizvoda koji nisu cjepiva u usporedbi s prethodnom godinom, pri čemu su ulaganja u industriju dosegla rekordnih 28 milijuna dolara.

Sibilia Quilici, izvršna direktorica lobističke skupine proizvođača cjepiva Vaccines Europe, rekla je da posljednji podaci pokazuju da otprilike 10 posto članova skupine cilja na zanemarene bolesti. Više se istraživanja i razvoja događa u ovom području, ističe Quilici.

Godinama se čeka cjepivo

Među velikim proizvođačima lijekova, Johnson&Johnson radi na antivirusnom liječenju za denga groznicu, a MSD ima cjepivo protiv denga groznice u pripremi, dok Sanofi ima drugi lijek protiv žute groznice u razvoju. Dva cjepiva protiv denga groznice već su odobrena u EU - jedno od Sanofija i drugo od Takede. Moderna je nedavno izjavila za Politico da pomno razmatra cjepivo protiv denga groznice i da već radi na cjepivu za ziku.

Međutim, samo zato što bi se uskoro moglo pojaviti veće tržište za farmaceutske kompanije, ne znači da će proizvodi biti prikladni za stanovništvo koje je godinama čekalo na ove alate.

Rachael Crockett, menadžerica u neprofitnoj inicijativi za lijekove za zanemarene bolesti (DNDi), rekla je da povećano farmaceutsko ulaganje u određenu bolest neće nužno dovesti do razvoja proizvoda koji su globalno relevantni: "Industrija i nacionalne vlade vjerojatno će se usredotočiti na prevenciju."

To znači da će alati poput cjepiva imati prioritet; ali u zemljama u kojima je denga groznica endemična, kišna sezona potpuno preopterećuje njihove zdravstvene sustave i ono što im očajnički treba je liječenje, ističe Crockett.

Također je rekla da ogromno povećanje ulaganja bez strukture koja bi osigurala pristup rezultirajućim proizvodima znači da "nemamo apsolutno nikakvo jamstvo da neće biti gomilanja i da neće biti visokih cijena". Primjer: američka nacionalna zaliha cjepiva protiv ebole, koja postoji unatoč tome što u zemlji nikada nije bilo ebole.

Pogreške tijekom pandemije covida

U pozadini mnogih ovih strahova su pogreške tijekom pandemije covida-19, zbog koje su zemlje s manje novca i političke moći bile na začelju reda kada su u pitanju cjepiva.

Quilici iz Vaccines Europe pokušala je otkloniti te zabrinutosti, ukazujući na Berlinsku deklaraciju farmaceutske industrije, prijedlog da se rezervira proizvodnja cjepiva u stvarnom vremenu u zdravstvenoj krizi. Quilici je dodala da je ovo "stvarno snažna predanost koja proizlazi upravo iz lekcija naučenih iz covida-19 i koja bi definitivno mogla prevladati izazove koje smo imali tijekom pandemije, ako se ozbiljno shvati".

Pročitajte više

 

Pročitajte više