Depresija i gubitak pamćenja su povezani, stariji od 50 su posebno ugroženi

Foto: Unsplash

Depresija može pridonijeti gubitku pamćenja i obrnuto, utvrdili su znanstvenici koji su pratili gotovo 8200 Britanaca tijekom dva desetljeća.

Znanstvenici su utvrdili da je "promjena u simptomima depresije pridonijela ubrzanom gubitku pamćenja" među ispitanicima starijima od 50 godina. Prosječna dob bila im je 64 godine.

Vrijedi i obrnuto

Ne samo da depresija pogađa pamćenje nego vrijedi i obrnuto, zaključili su znanstvenici u istraživanju koje je objavilo Američko medicinsko udruženje.

"Brža promjena u pamćenju također je recipročno povezana s bržom promjenom simptoma depresije tijekom vremena", po američkim i britanskim znanstvenicima. U timu su bili znanstvenici i liječnici s Londonskog sveučilišnog koledža, Medicinskog centra Sveučilišta Rochester i Medicinskog fakulteta Sussexa.

"Psihološko raspoloženje i pamćenje intrinzično su povezani", objasnili su znanstvenici, istaknuvši da, premda je kognitivna disfunkcija već prije povezana s depresijom, "smjer te veze" nije jasan.

Sudionike ispitivanja pregledavalo se svake druge godine od 2002. do 2019. testovima pamćenja i verbalne fluentnosti te procjenama simptoma depresije po Centru za epidemiološke studije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.