Der Spiegel: EU još nije probavila Rumunjsku i Bugarsku, a stiže otrovna kiflica Hrvatska!

"HOĆE LI Europska unija, koja još nije probavila Rumunjsku i Bugarsku, moći još progutati očito otrovnu 'kiflicu' Hrvatsku", pita se ugledni njemački magazin Der Spiegel u svojoj temi broja o skorom ulasku Hrvatske u Europsku uniju, a zanimljivo je kako opisuju Hrvatsku, zbog njene geografske forme, kao kiflu i to otrovnu.

Kosor će potpisati Sporazum i nestati na duže vrijeme
 

U Spiegelovom tekstu, kojega prenosi njemački Deutsche Welle, naglašava se kako bi Sporazum s EU trebao biti potpisan unatoč vanjskom dugu Hrvatske i korupcijskim aferama koje je potresaju. No, prije potpisivanja Sporazuma mogla bi pasti vlada u Zagrebu.
 
"To da će Kosor potpisati Sporazum o pristupu Hrvatske EU na Summitu u Bruxellesu je pitanje časti. To bi, kako stvari stoje, mogao biti njen posljednji nastup za duže vrijeme. Pet dana prije toga na parlamentarnim izborima premijerki se odbrojavaju sati", napominje se u Spiegelovom tekstu koji naglašava kako bi HDZ mogao imati najlošiji izborni rezultat od neovisnosti.

Izgubit će zbog nezaposlenosti i vanjskog duga

Prema njemačkim novinarima glavni razlozi za poraz bit će stopa nezaposlenosti od 14 posto, vanjski dug koji se sa 102 posto približava grčkim vrijednostima kao i poplava procesa i istražnih postupaka protiv uglednih ljudi HDZ-a. No, njemački novinari napominju kako Hrvatsku nikako ne bi trebalo odbiti, niti je taj scenarij izgledan. Priznaje se kako je Hrvatska postigla velike iskorake te se prilagodila normama Europske unije.
 
"Ulazak u EU bio bi početak nove ere za regiju o čijim stanovnicima je pisac Miroslav Krleža s uzdahom rekao: Bože sačuvaj me srpskoga junaštva i hrvatske kulture", zaključuje Der Spiegel.

Pročitajte više