Der Spiegel: Zabrana vjerskih odora pogađa i redovnice

ZABRANA nošenja vjerskih odora u državnim školama u južnonjemačkoj saveznoj pokrajini Baden-Wuertenberg, koja je prije svega uperena protiv nošenja muslimanskih marama, vrijedi i za katoličke redovnice koje drže nastavu u nekim školama, javlja tjednik "Der Spiegel" u broju od ponedjeljka pozivajući se na pismeno obrazloženje presude Višeg upravnog suda u Lepizigu.

Prema istom obrazloženju redovnice za vrijeme nastave ne smiju nositi svoju odoru jer se zakon odnosi na sve bez obzira na lokalne vjerske tradicije. Lokalna vlada u Stuttgartu će međutim i dalje ostati pri svojoj zabrani koja se odnosi samo na nošenje muslimanskih marama koje vlasti drže religioznim simbolom.

U mnogim dijelovima Schwarzwalda, koji se nalazi u saveznoj pokrajini Baden - Wuertenberg opatice tradicionalno predaju u državnim školama. Pravni zastupnik vlade u toj pokrajini Ferdinand Kirchof smatra da je redovnička odora radna a ne vjerska odora te da se prema tome ne kosi sa zakonom o zabrani nošenja vjerskih simbola na državnim školama koje je ova savezna pokrajina samoinicijativno donijela prije nekoliko godina želeći time udaljiti s nastave nekoliko učiteljica muslimanske vjeroispovjesti koje su na nastavu dolazile s maramom na glavi.

Ministrica kulture Baden - Wuertenberga Anette Schavan (Kršćansko demokratska unija CDU) je najžešća zagovornica zabrane nošenja muslimanskih marama na državnim školama. Nakon dugogodišnjeg procesa koja je jedna učiteljica afganistanskog porijekla vodila protiv Beden - Wuertenberga Ustavni sud je prošle godine prepustio saveznim pokrajinama da same odluče o tomu hoće li u svojim školama zabraniti nošenje marama. Većina njemačkih pokrajina još uvijek o tomu nije donijela odluku.

Pročitajte više