Deseci ilegalnih šerijatskih sudova u Britaniji vjenčaju i razvode Muslimane

Screenshot: YouTube

PREDSJEDNIK odbora šerijatskog vijeća u Ujedinjenom Kraljevstvu, Ahmad al-Dubayan, rekao je da neslužbena i neregulirana šerijatska zakonska tijela ili sudovi funkcioniraju diljem Ujedinjenog Kraljevstva, provodeći vjenčanja i rastave, piše The Telegraph.

Prema jednom već starom izvješću postoji barem 85 takvih šerijatskih sudova u Britaniji, no nije moguće pouzdano reći koliko ih je zaista u Britaniji. Iako su nelegalni, Muslimani ih redovito koriste. Svoje usluge naplaćuju a razvodi su navodno skuplji nego u slučaju legalnih britanskih sudova.

Al-Dubayan je rekao da od stotina slučajeva zna samo dva ili tri slučaja nepravednog postupanja prema ženama na takvim nelegalnim šerijatskim sudovima, piše Express.

Laburistička članica parlamenta, Naz Shah, boji se da bi se takvi sudovi mogli koristiti za tlačenje žena te tvrdi da u Britaniji ne smije postojati paralelni pravni sustav.

Abdullah al-Andalusi, muslimanski aktivist i suosnivač foruma "Muslim Debate Initiative" koji promovira otvoreni dijalog i debate, smatra da "privatna ili neovisna" tijela u Britaniji imaju pravo djelovati i funkcionirati.

"Sve što bih rekao je da se sve to svodi na uplitanje navodno neutralnog tijela - britanske vlade - u religiju ljudi i privatne poslove", rekao je za Sky News.

Pročitajte više