Deset godina promašenog rata: SAD i NATO daleko su od ispunjenja ciljeva u Afganistanu

"NAKON deset godina borbe u Afganistanu, SAD i njegovi saveznici u NATO-u daleko su od ostvarenja zacrtanih ciljeva", smatra bivši zapovjednik koalicijskih snaga Stanley McChrystal.

Ovaj umirovljeni general tvrdi kako je SAD u rat ušao sa "zastrašujućom količinom ignorancije i prepojednostavljenim gledištem" te da i dalje ne posjeduje dovoljno znanja kako bi sukob priveo kraju. Rezultat takvog "lako ćemo" stava je zastrašujuć.  Samo u zadnjih pet godina poginulo je preko 10.000 civila, te preko 2500 vojnika međunarodnih snaga, uglavnom Amerikanaca. Sukob je već po dugotrajnosti premašio Vijetnamski rat i postao najduži rat u američkoj povijesti.

Imali smo površan pristup situaciji


Govoreći na Vijeću o vanjskopolitičkim odnosima general McChrystal, koji je koalicijskim snagama zapovijedao 2009. i 2010. godine prije negoli je prisiljen dati ostavku nakon jednog novinskog intervjua, je kazao da su NATO i SAD otprilike na pola puta kad je riječ o ostvarenju zacrtanih ciljeva. Smatra kako će najteži zadatak biti stvaranje legitimne vlade u koju će Afganistanci moći imati povjerenja i koja će moći uravnotežiti utjecaj talibana.

"Nismo znali dovoljno tada, i još uvijek ne znamo dovoljno. Većina nas, uključujući i mene, je imala vrlo površno razumijevanje situacije i povijesti, a pogotovo prepojednostavljeno gledište na njihovu povijest zadnjih 50 godina", kazao je McChrystal.

Irak je bio pogreška

Dodaje kako se odluka da se stupi u akciju u Afganistanu možda mogla opravdati potrebom da se SAD "brani" nakon 9/11, ali je zato invazija na Irak bila nepotrebna jer je "promijenila način na koji muslimanski svijet promatra američko djelovanje i skrenula neke vojne resurse koji su mogli biti bolje iskorišteni u Afganistanu".

Napominje i kako je, unatoč milijardama dolara pomoći, napredak na području zdravstva i školstva zapravo minoran. Na primjer, čak 80 posto Afganistanaca sad ima pristup zdravstvenim uslugama, za razliku od njih devet posto 2001. godine, ali je većina klinika ili zatvorena ili slabo opremljena, pa infrastrukturni napredak nema smisla. Isto je i sa školstvom, gdje su izgrađene škole, ali nedostaje profesora i udžbenika.

Bez primirja s talibanima neće biti okončanja sukoba

Sve to upućuje na realnost da se građanska kultura zapadnog tipa ne može uspostaviti u roku od nekoliko godina, a pogotovo ne prisilnim putem. Zapadnjački dužnosnici svjesni su da će dijelovi zemlje ostati nestabilni čak i nakon što 2014. godine NATO okonča svoju borbenu rolu. "Bez mirovnog sporazuma s talibanima, male su šanse da će se sukob u Afganistanu uistinu okončati", zaključio je McChrystal.

Pročitajte više