Deset tisuća Hrvata vraća tuđe kredite

UMJESTO svoje rodbine ili prijatelja svaki mjesec oko 10 tisuća Hrvata otplaćuje kredite čija prosječna rata iznosi dvije tisuće kuna, što znači da oni mjesečno za tuđe kredite uplate 20 milijuna kuna.

Kako od banaka nije bilo moguće dobiti službene podatke, do brojke od 10 tisuća došlo se procjenom na temelju drugih neslužbenih informacija i razgovora s bankarima. Niti jedna banka precizno ne želi reći koliko jamaca otplaćuje kredit umjesto svojih dužnika, jer se, kako tvrde, ti podaci iz dana u dan mijenjaju, a o tome nema posebne statistike.

Glas Istre je došao do podatka da jamci otplaćuju oko dva posto svih kredita. Također nije moguće doznati koliko su banke odobrile namjenskih i nenamjenskih kredita, ali je poznato da nešto više od trećine zaposlenih, odnosno oko 500 tisuća građana ima neki kredit.

Ukoliko dva posto jamaca otplaćuje kredite dužnika, s obzirom na navedeni broj podignutih kredita, znači da sve banke u Hrvatskoj mjesečno sjednu na plaće deset tisuća jamaca kako bi podmirile svoja potraživanja.

Potrošačkim udrugama nisu dostupni podaci o odobrenim kreditima niti im je poznato koliko jamaca ima problema s vraćanjem tuđih kredita. Ne slažu se da se radi o deset tisuća građana, jer procjenjuju da je ta brojka veća.

Zbog sporosti pravnog sustava, kako objašnjavaju u bankama, kada građani ne mogu vraćati kredit ne aktiviraju hipoteke, jer im je lakše sjesti na plaće jamaca, čime izbjagavaju dugo čekanje, koje zna potrajati i godinama, kako bi došli do ovrhe.

Raiffeisen banka ima problema s otplatom tri posto kredita, a dosad su izvršili tek jednu zapljenu nekretnine, dok se za nekoliko slučajeva vodi sudski postupak naplate. U RBA su otkrili da jamci otplaćuju tek jedan posto ukupnog broja kredita.

U Zagrebačkoj banci problema imaju "s malo više od dva posto kredita". Njezina agencija za nekretnine na svojim Internet stranicama oglasila je prodaju tridesetak nekretnina nad kojima je provedena ovrha, zbog zanemarene otplate kredita. U PBZ-u, OTP-u ili Erste banci nije bilo moguće dobiti postotak loše naplate kredita.

U PBZ-u su objasnili da je u posljednje vrijeme trend odobravanja kredita bez jamaca, pa je tako ove godine građanima odobreno samo oko 10 posto kredita s jamcima od ukupnog broja kredita. Naime, sve više kredita se osigurava na drugi način; hipotekama, depozitima, ulozima u novčane i investicijske fondove te policama životnog osiguranja.

Pročitajte više