Deset vojnika Republike Srpske dobilo 162 godine zatvora zbog zločina nad Bošnjacima

Screenshot: Youtube

Sud Bosne i Hercegovine pravomoćno je osudio desetoricu nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske na ukupno 162 godine zatvora zbog zločina počinjenih nad bošnjačkim civilima na sjeveru Bosne i Hercegovine na početku rata 1992. godine. 

Žalbeno vijeće osudilo je šestoricu optuženih na 18 godina zatvora, trojicu na 15, a jednoga na devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina počinjenih na području općine Bosanskog Novog. 

"Sudsko vijeće je izvan svake razumne sumnje zaključilo da su svi optuženi počinili kaznena djela na način kako je opisano u optužnici", rečeno je prigodom izricanja presude. 

Ubili 24 Bošnjaka

Na teret desetorici nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske se stavljaju ubojstva, mučenja, progon i druga nečovječna djela.  

Sud je ocijenio kako je tužiteljstvo uspjelo dokazati da su optuženi u lipnju 1992. godine ubili 24 Bošnjaka u mjestima Alićima i Ekićima kod Bosanskog Novog, koje su prethodno natjerali da izađu iz kuća. Potom su muškarce tukli kundacima od pušaka, šakama i nogama, dok su žene i djeca to promatrali. 

Prije rata u općini Bosanski Novi je živjelo oko 40 posto Bošnjaka, a danas čine 27 posto stanovništva. Nakon rata vlasti Republike Srpske su preimenovale ovu općinu koja se sada zove Novi Grad. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.