Detalji pljačke na aerodromu: Novac nije kemijski zaštićen, zaštitar bez oružja

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

CURE detalji jutrošnje velike pljačke u dubrovačkoj zračnoj luci.

Dvojica naoružanih muškaraca u ponedjeljak u 7 sati i 40 minuta na motociklu su u dubrovačkoj zračnoj luci ukrala torbu s golemom svotom novca. Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o 90.000 eura zarađenih za vikend. Pljačkaši su oteli novac zaštitaru i pobjegli.

Novčanice nisu imale kemijsku zaštitu, zaštitar nije imao oružje, čak ni pancirku

Prema zakonu, kada se prenosi od 400.000 do 800.000 kuna, novčanice moraju imati kemijsku zaštitu. Svi podaci kažu da je u ovom slučaju nije bilo. Zaštitar nije imao ni propisani prsluk, a ni oružje, javlja Dnevnik Nove TV.

Naoružanoj pljački svjedočio je Pero Saulan, djelatnik Hitne pomoći kojem je upravo počinjala smjena.

"Vidio sam dva tipa da naguravaju, otimaju mu torbu, nisam ni znao da je to torba s novcem. Kad su izvadili pištolj, taj što je bio suvozač, prilikom uzimanja torbe, sam se povukao jer nisam znao što napraviti. Potrčao sam tu do policije, međutim, oni su sjeli na motor i pobjegli", rekao je za Novu TV Saulan. 

Novac je nestao, kamere su sve snimile, no pljačkaši su bili skriveni pod kacigama. Sve se događalo u jutarnjim satima, i to u blizini policijskih ureda. U tom razdoblju je trajala smjena službenika. Policija cijelog dana traga za počiniteljima. I dalje bezuspješno.

"Kriminalističko istraživanje radi rasvjetljavanja svih okolnosti ovog događaja je u tijeku, kao i intenzivna potraga za počiniteljima", objasnila je Davorka Bečić iz PU dubrovačko-neretvanske.

Stručnjak: Sigurno su neko vrijeme pratili teren

Stručnjak za sigurnost Bono Marjanović govori da se teren na kojem je pljačka počinjena sigurno neko vrijeme pratio.

"Jedna od opcija jest svakako praćenje. Teško je, pogotovo kod izvršenja ovakvih djela, da će netko ići na slijepo. Naravno da tome prethodi izviđanje, donošenje odluke u kojem trenutku će se napasti, odnosno izvršiti kazneno djelo", objašnjava Marjanović.

Sve upućuje na to da je ovo bilo uigrano, planirano djelo. Jer i motocikl kojim su se poslužili počinitelji prijavljen je kao ukraden.

Kako je javila reporterka Dnevnika Nove TV, pljačkaši još nisu uhićeni, a policija kaže kako ima neka nova saznanja, ali da s njima još ne može u javnost. Ovo je bilo uigrano, planirano, pljačkaši su jutros napravili dva kruga oko zračne luke, kažu očevici, a onda su čekali automobil u kojem je bio zaštitar. Presreli su ga na samom ulazu u upravnu zgradu i oteli novac s torbom.

Riječ je o novcu koji se prenosio iz jednog dijela zgrade u drugu zgradu, u zgradu uprave. Na taj način se funkcionira svakodnevno. Ovo je bio vikend utržak od 90.000 eura, a u srcu sezone to znaju biti i puno, puno veći iznosi.

Pročitajte više