Detalji sudara vlakova: Strojovođa iskočio kad je shvatio da se neće zaustaviti

Foto: Luka Šangulin/ INDEX

DVA teretna vlaka sudarila su se jutros nešto prije 5 sati kod sela Majurca pored Križevaca.

Do nesreće je došlo kada se vlak HŽ Carga zaustavio na pruzi, kada je na njega naletio drugi vlak Enna grupe koji je putovao na istoj relaciji, iz pravca Križevaca prema Koprivnici.

 

Strojovođa navodno iskočio iz vlaka

Šest od 40 vagona s kontejnerima završilo je pokraj pruge i palo na lokomotivu teretnog vlaka koji se zabio u teretni vlak HŽ Carga koji je u tom trenutku bio zaustavljen na pruzi zbog kvara.

Portal ePodravina neslužbeno doznaje da je strojovođa vlaka iskočio iz lokomotive kada je shvatio da se neće uspjeti zaustaviti. U skoku se ozlijedio, no ujedno si je i spasio život.

Dvojica strojovođa su prevezeni u bolnicu, ali nisu zadobili teže ozljede. N1 javlja da je strojovođa iz vlaka Enna grupe u sudaru zadobio prijelom kosti u lijevom stopalu te više ogrebotina i nagnječenja te je zadržan u bolnici, ali nije u životnoj opasnosti.

 

HŽ Cargo: Vlak je stao zbog prolaznog kvara

O nesreći se priopćenjem oglasio i HŽ Cargo.

''Dana 11. kolovoza u ranim jutarnjim satima na pruzi M201 između kolodvora Križevci - Lepavina došlo je do naleta teretnog vlaka na zadnji kraj vlaka HŽ Carga d.o.o.

Vlak HŽ Carga sastavljen od 17 vagona bez tereta kretao se iz smjera Križevaca prema Koprivnici te se na oko 500 metara prije željezničkog stajališta Majurec zaustavio zbog otklanjanja prolaznog kvara na lokomotivi u svom prostornom odsjeku. Prema prvim službenim informacijama zaprimljenim od HŽ Infrastrukture, na dionici su se aktivirala nužna upozorenja.

U 4:40 sati dolazi do udara čelom lokomotive drugog operatora u stražnji dio zaustavljenog vlaka HŽ Carga. Liječnička pomoć pružena je strojovođama oba vlaka, a prema informacijama s kojima u ovome trenutku raspolažemo, srećom radi se o lakšim ozljedama.

Prilikom naleta iskočilo je ukupno šest vagona HŽ Carga, a osim na vlakovima došlo je i do oštećenja na željezničkoj infrastrukturi.

O nastalom događaju obaviješteni su djelatnici Hitne pomoći Križevci, JVP Križevci te PP Križevci koji vrše očevid. Na mjesto događaja su izašle dežurne ekipe HŽ Carga. Po završetku očevida, moći ćemo dati nove informacije'', priopćili su iz HŽ Cargo.

"Strojovođe su dobro, imaju lakše ozljede"

Darko Barišić, član uprave HŽ infrastrukture, rekao je danas da su strojovođe lakše ozlijeđeni, kao i da je prema prvim informacijama sve bilo tehnički ispravno.

“Uzrok će se znati nakon očevida. Djelatnici su na terenu, sve službe su tu i ispitat će stanje pruge. Možemo reći da su obojica strojovođa dobro, imaju lakše ozljede i trenutno su u bolnici u Križevcima”, rekao je Darko Barišić, član uprave HŽ infrastrukture.

“Pričekat ćemo da se dovrši očevid, vidjet ćemo što je uzrok i sanirati prugu. Po našim trenutnim saznanjima promet će biti obustavljen do 48 sati, a putnički prijevoz će se odvijati zamjenskim autobusima”, dodao je.

"Sve je bilo tehnički ispravno"

Iako su se nakon nesreće pojavile informacije da se vlak HŽ Carga zaustavio zbog kvara, Barišić to opovrgava.

“Po našim saznanjima tehnički je sve bilo ispravno, a više će se znati nakon očevida”, rekao je.

 

Ivana Šenicnjak iz križevačke policije kaže da će više informacija biti poznato nakon očevida koji bi danas trebao biti dovršen.

Zbog nesreće preusmjeren promet

Od 6:38 sati zatvorena je županijska cesta ŽC Trema Grubiševo - Lemeš Križevački, priopćila je policija. Promet se preusmjerava preko Sv. Ivana Žabno - Križevci i obratno.

"Zbog naleta teretnog vlaka na drugi teretni vlak, jutros u 4:40 sati između kolodvora Križevci i Lepavina očekuje se prekid željezničkog prometa na toj relaciji u trajanju od 48 sati", priopćeno je iz Hrvatskih željeznica (HŽ).

Pročitajte više