Detalji talačke krize u Zagrebu, otkrivena poruka koju je otmičar ostavio na stubištu

SINOĆNJA talačka kriza u Zagrebu, srećom, završila je bez ozlijeđenih. Trajala je tri i pol sata. Muškarac se zatvorio u stanu s bivšom izvanbračnom partnericom i djecom.

Kriza je riješena pregovorima između policije i muškarca. No, neslužbeni podaci upućuju na moguće propuste institucija.

Nakon pregovora s policijom, odbijanja suradnje, 43-godišnjak je napokon i otvorio vrata stana, a onda je prisilno i priveden. Policija još utvrđuje detalje: muškarac se u stan zatvorio s bivšom izvanbračnom partnericom i njihovih dvoje djece, javlja Dnevnik Nove TV.

Otkrivena poruka

Objavili su i poruku muškarca ostavljenu na stubištu, koja je i bila znak talačke krize.

"Molim vas ne pokušavajte ući nasilno, želim pregovarača i novinare, predat ću se", pisalo je na papiriću.

Dodaju i da je imao mjeru zabrane približavanja bivšoj partnerici te da ona nije ni znala da je izašao iz istražnog zatvora uoči Božića, policija ju nije obavijestila. Prije dva tjedna bila je slična talačka kriza, zarobio ju je u stanu s djecom. Tad je uspjela pobjeći i pozvati policiju. I prekjučer ih je obavijestila da je viđen u podrumu zgrade. Službenog odgovora iz policije nema.

"Naravno da žrtva mora znati dokad je taj obiteljski nasilnik u zatvoru i kad će izaći iz zatvora. I nakon toga mora biti u dosluhu s policijom glede primjećivanja nečeg što nju može ugrožavati. Očigledno je tu trebalo poduzeti neke mjere da se njega makne", objašnjava prof. dr. sc. Petar Veić s Pravnog fakulteta u Rijeci.

Oglasio se CZSS

Iz Centra za socijalnu skrb odgovaraju da obitelj imaju u evidenciji te da će poduzeti mjere zaštite.

"U odnosu na roditelje do sada nisu poduzimane mjere obiteljsko-pravne zaštite djece", stoji u njihovu odgovoru.

"U ovakvim slučajevima kao sad kad se dogodila talačka kriza, sustav socijalne skrbi je važan i mora sada i nadalje dati maksimalnu podršku majci i zaštititi interese djece", kaže Antun Ilijaš, predsjednik Komore socijalnih radnika.

U nizu slučajeva obiteljskih nasilnika, još se jednom otvara pitanje - zašto institucije ne reagiraju na vrijeme.

"Ako se država i oni koji trebaju štititi građane razumijevaju kao šaljive figure, tada se događa da netko izađe iz zatvora i nakon dva dana kuca na vratima ženama kao svom posjedu", smatra psihijatar Ante Bagarić.

Pročitajte više