Detalji ubojstva Hrvata u Irskoj. Identificirani osumnjičeni, pretresen stan vođe

Foto: Facebook

Irska policija pretražila je dom osumnjičenog vođe bande za koju se vjeruje da je nasmrt pretukla Hrvata Josipa Štroka. Zaplijenili su mobitel, piše Irish Independent.

Policija je identificirala četvoricu osumnjičenih za ubojstvo Josipa Štroka (31), koji je preminuo nakon divljačkog napada u Clondalkinu 30. ožujka. Štroka i njegovog prijatelja napala je banda dok su šetali predgrađem Dublina, na zapadu grada, nešto poslije 22 sata u noći. Istražitelji su sada identificirali četvoricu muškaraca za koje vjeruju da su bili uključeni u napad, uključujući i navodnog vođu, piše Irish Independent.

Vođa bande otprije je poznat policiji jer je protiv njega u prošlosti vođena istraga za kaznena djela povezana s drogom. Također je poznat po objavljivanju desničarske retorike i poruka protiv imigranata.

Pretražili mu dom

Nekoliko dana nakon ubojstva detektivi su pretražili dom osumnjičenog u Dublinu i zaplijenili elektroničke uređaje, uključujući mobilni telefon.

"Policija pokušava prikupiti što više dokaza prije nego što privede ljude na ispitivanje. Može se činiti da je to spor proces, ali je potrebno osigurati da se sav raspoloživi materijal može pripisati pritvorenoj osobi na razgovoru", rekao je izvor za Irish Independent.

Policija je prikupila i snimke nadzornih kamera s raznih lokacija u tom području i pretražila je brojne nekretnine.

Vjeruje se da je četvoricu muškaraca koji su sudjelovali u napadu na mjesto događaja pozvala treća strana nakon što su dvojica Hrvata izašla iz autobusa u blizini mjesta gdje se napad dogodio nakon 22 sata. Ranije su bili uključeni u svađu s dvoje mladih ispred trgovine u selu Clondalkin, što je kasnije jedan od maloljetnika prijavio policiji.

Hrvatica Leana Stipaničić, koja je prisustvovala događaju, rekla je za irske medije da je zajednica šokirana napadom i da je napad izazvao zabrinutost za strane državljane u Dublinu.

"Svi su šokirani i slomljenog srca jer smatramo da je ovo bilo samo pitanje vremena i mislim da svi znamo da Dublin više nije tako siguran, pogotovo ako ste stranac", rekla je.

Pročitajte više