REKONSTRUKCIJA Što je prethodilo zločinu kod Karlovca - ubojica je sve u detalje isplanirao

Foto i video: Index

POSUĐIVANJE novca, kocka koja uništava obitelji, rastući dugovi, a onda i sve loše što dolazi s tim u pozadini je zločina koji se dogodio ovog petka u Belavićima kada je Marinko Fudurić (39) smaknuo dvojicu muškaraca - Zdravka Kasunića (47) i Tomu Luketića (56), a potom presudio sebi.

Priče o razlozima zločina bujaju, a iza svih teorija uglavnom stoje izjave mještana koji žele ostati neimenovani. No, zajednički im je nazivnik - dug koji se nije mogao platiti, a u kojeg se ušlo zbog ovisnosti.

Radio Mrežnica iz više je izvora bliskih vrhu istrage, ali i kroz brojne razgovore s osobama bliskima svoj trojici, doznala detalje zbivanja tog crnog petka, pojedinosti prema kojima istražitelji slažu slagalicu zločina, ali i sve ono što je do njega dovelo.

Prema dosad dostupnim podacima istrage, odnos ove trojice bio je financijske naravi. Fudurić je bio dužan obojici i to velike iznose novca. Kako je zapadao u sve veće dugove, tako je bio primoran sve više i posuđivati. U dugove je zapao i prije nego što je započeo odnos s dvojicom koju je ubio. Istražitelji okvirno barataju s iznosom duga od velikih 50 tisuća eura.

Unatoč dugu koji je imao prema njemu, Kasunić je često prije ubojstva Fuduriću dogovarao poslove i slao mu mušterije u radionicu zbog popravka automobila. Neslužbeno, tako zarađen novac završavao bi u pravilu na "kocki". Fudurić je bio dužan i Luketiću, a njegovi dugovi su, očito je, spojili Luketića i Kasunića koji dotad nisu bili u takvom odnosu. Među informacijama do kojih se došlo, spominje se i mogućnost da Kasunić preuzme dug kojeg Fudurić ima prema Luketiću. Istraga barata i podatkom da su tog kobnog petka, 7. listopada, ova trojica zapravo trebala imati sastanak i da su se trebali pokušati dogovoriti kako izaći iz  problema bez novih stresova.

Što se točno dogodilo tog dana?

Prema informacijama Radio Mrežnice, tog jutra Fudurić je viđen kako pije kavu u jednom dugoreškom kafiću. Potom je otišao u radionicu. Isto jutro, Kasunić je bio na tehničkom pregledu s automobilom Smart u D. Resi. Potom je otišao na trosatni trening u teretanu iznad Arke gdje je svakodnevno trenirao.

Luketić je tog prijepodneva otišao u Lešće i tamo kombijem odvezao stolove i stolice za manifestaciju tijekom vikenda. Poznato je da se oko 13 sati Luketić iz radionice u Dugoj Resi u tuđem automobilu odvezao, vjerojatno u kuću u Belavićima. Prije toga primio je telefonski poziv.

Nakon tog poziva, Fudurić mobitelom naziva suprugu i pita jesu li djeca kod kuće. Odgovor je bio negativan. Nekako u isto vrijeme kad je Fudurić stigao kući, iz Duge Rese prema Belavićima u bijelom Smartu odlazi i Kasunić, a Luketić je na putu iz Lešća prema Belavićima.

Fudurić dolazi kući.



Poslao SMS-ove članovima obitelji

Priprema podlu "sačekušu" za dvojac, a u isto vrijeme prema troje članova obitelji šalje SMS poruku koju istražitelji shvaćaju kao oproštajnu. U njoj, među ostalim, spominje i djecu. Nakon poslane poruke, odlazi u radionicu na drugom kraju kuće.


Vadi "tandžaru" koju je najvjerojatnije posjedovao nelegalno, sjeda na stolicu, pod točno određenim kutom s unutrašnje strane garažnih vrata, s  puškom na "gotovs". Sve je pripremio i čekao.

Tada na suprotni kraj kuće automobilom stiže Kasunić. Auto parkira uz ulaz, tik uz drugi automobil koji tu stoji i nema registarske tablice.

Kasunić uz kuću dolazi do garaže u kojoj se nalazi Fudurić. Vrata garaže širine cca 1,5 metar u tom su trenutku zatvorena. S njihove unutrašnje strane sjedi Fudurić s puškom. Kasunić otvara vrata i u tom trenutku Fudurić mu puca u prsa s udaljenosti otprilike jednog metra. Nakon toga Kasunić pada na tlo. Metak prolazi kroz njegovo tijelo i završava u "šofer šajbi" automobila parkiranog pred garažom.

Pucao u prsa, a onda i u glavu

U trenutku kad je Kasunić na podu, Fudurić izlazi iz garaže i dolazi do njega. Odlučio ga je hladnokrvno dokrajčiti pucajući mu u glavu.

Potom Fudurić mrtvo Kasunićevo tijelo vuče i unosi u garažu. Lokvu od krvi koja je ispred vrata, posipa pijeskom kako bi je prikrio. Ponovno sjeda na stolicu u garaži i na isti način čeka drugu žrtvu, Tomislava Luketića.

Uskoro kombijem iz Lešća dolazi Luketić. Parkira ispred garaže u kojoj u zasjedi sjedi Fudurić i ponavlja se uvlas isti scenarij. Nakon što je Luketić pao pogođen u prsa, prilazi mu, zadaje smrtonosni pucanj u glavu te njegovo tijelo odvlači u radionicu.

Fudurić nakon dva ubojstva zove policiju na 192 i obavještava ih o ubojstvima koja je počinio te da namjerava ubiti i sebe.

Pročitajte više