Deutsche banka radikalno mijenja poslovanje: Žele oporavak od niza skandala i vraćanje ugleda

Foto: 123rf

DEUTSCHE banka najavila je radikalne promjene u poslovanju - žele drastično smanjiti troškove, podići profitabilnost te banci vratiti ugled, piše CNN.

Zato će doći do velikih kadrovskih promjena u menadžmentu, prodat će se Postbanka, ali i dosta smanjiti broj zaposlenika. Među njima je i veliki broj visokopozicioniranih menadžera. Novi izvršni direktor John Cryan obećao je da će kompletno restrukturiranje biti završeno do kraja listopada.

akon objave o provođenju resktrukturiranja i pojednostavljivanju poslovanja, dionice banke su skočile za 2.5 posto.

Reorganizacija ima tri cilja. Prvo je pojednostavljenje menadžmentske strukture spajanjem odjela korporativnih financija i globalnih transakcija u novi odjel koji će se zvati "Korporativno i investicijsko bankarstvo", a čime će se ukinuti 10 do 16 menadžerskih odbora.

Drugo, banka će se riješiti svih kadrova koji su bili bliski s bivšim izvršnim direktorom Anshu Jainom, koji je otišao nakon niza skandala s malverzacijama s kamatnom stopom Libor te deviznim tečajevima zbog kojih je Deutsche banka morala platiti kaznu od 2.5 milijardi dolara. Također, navodno je bila umiješana u pranje novca u Rusiji.

Treći im je cilj davanje većeg prostora djelatnicima iz sektora regulative i primjene propisa po pitanju poslovanja banke. Uprava je odlučila stvoriti novu funkciju, direktora regulative. Novu će ulogu preuzeti Sylvie Matherat, a zadatak će joj biti da suzbije pravne troškove, kazne, optužbe, kršenje kapitalnih pravila te nanošenje daljnjih šteta reputaciji banke zbog kojih pati profit.

U svrhu daljnjeg pojednostavljivanja strukture poslovanja, banka će spojiti odjele Prodaje i Trgovanje u jedan odjel koji će se zvati Globalna tržišta.

Pročitajte više