Deutsche Welle: Hrvatskoj "bježi" dovršetak pregovora do kraja godine

HRVATSKA vjerojatno poduzima uzaludne napore da do kraja godine završi pristupne pregovore za članstvo u Europskoj uniji, jer ako u lipnju ne otvori tri preostala poglavlja, nema šanse da pregovore završi već ove godine, piše danas njemački Deutsche Welle.

U tekstu se tvrdi da je glavni haški tužitelj Serge Brammertz u utorak uvečer održao redoviti sastanak s povjerenikom za proširenje Stefanom Fuleom, no da nakon susreta nije davao izjave za novinare, a danas bi se hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović trebao sastati s povjerenicom za pravosuđe, temeljna prava i pitanja državljanstva Viviane Reding i s izvjestiteljem za Hrvatsku Hannesom Swobodom.

Poglavlje o pravosuđu je "poglavlje svih poglavlja"

Hrvatski ministar je, podsjeća se, najavio da bi prije odlaska na novu dužnost pomoćnika glavnog tajnika UN-a za ljudska prava želio završiti sadašnji posao, odnosno da bi htio otvoriti poglavlje 23. Pravosuđe i temeljna prava. No još je otvoreno pitanje hoće li Hrvatska do početka lipnja, kada bi Šimonović trebao otići u New York, stići tvoriti to poglavlje. "O važnosti tog poglavlja o pravosuđu i temeljnim pravima svjedoči i izjava povjerenika za proširenje Fulea koji ga je nazvao 'poglavljem svih poglavlja'", podsjeća Deutsche Welle.

Brammertz bi krajem svibnja ponovno trebao posjetiti Hrvatsku i to će biti posljednja prilika da u Zagrebu dobije najnovije informacije o rezultatima potrage za spornim topničkim dnevnicima prije nego što pred UN-om predstavi novo izvješće o suradnji zemalja regije s Haškim sudom. Iako nije htio komentirati odlazak hrvatskog ministra pravosuđa na novu dužnost Brammertz je ipak rekao da od svojeg kolege do odlaska "očekuje nove informacije o predmetima od interesa za haško tužiteljstvo".

Hrvatska se kažnjava za propuste EU-a oko prijašnjih proširenja

Evidentno je da pozitivnih pomaka u provođenju reforme pravosuđa u Hrvatskoj ima, jer je broj neriješenih sudskih predmeta prepolovljen, a poduzete su i konkretne mjere u borbi protiv korupcije, tvrdi Deutsche Welle i dodaje kako "u europskim krugovima ne žele priznati da se Hrvatska zapravo kažnjava za ranije propuste Europske unije oko proširenja".

"U Bruxellesu pak ističu kako 'Unija ne griješi, već samo izvlači pouke'. Hrvatske poteškoće na putu u EU koji je, a to svi priznaju, najteži u povijesti proširenja, samo zorno pokazuje svim ostalim mogućim kandidatima što ih sve očekuje na tom dugom i teškom putu. A put Hrvatske i njenih  pregovora će, prema svemu sudeći, potrajati i u sljedećoj, 2011.godini" zaključuje se u tekstu.

Pročitajte više