Deutsche Welle: Komentari EU na konferenciju u Sloveniji uglavnom pozitivni

PRVE OCJENE i komentari koji stižu iz službenih izvora Europske unije, a koji se odnose na prošlotjednu regionalnu konferenciju u Brdu kod Kranja, kratke su i uglavnom pozitivne, prenosi njemački Deutsche Welle, koji podsjeća da Unija podržava razvoj regionalne suradnje na ovim prostorima.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar svoje je europske kolege izvijestio o subotnjem sastanku sedam premijera zemalja regije, podsjetivši kako nisu sve zemlje regije sudjelovale na sastanku te da niti predsjednik Hermann Van Rompuy, kao i on osobno, nisu bili u Sloveniji, iako je njihov dolazak bio najavljen.

No Miguel Angel Moratinos, ministar vanjskih poslova Španjolske koja trenutačno predsjedava Europskom unijom, konstatirao je kako to "nikako ne znači da konferencija nije proizvela dobre diskusije, prijedloge, inicijative". Dodao je i da je deklaracija sa sastanka, koju su prihvatile sve zemlje sudionice, "vrlo jasno dala do znanja da sve strane koje su sudjelovale u Sloveniji imaju potporu kao i da će podržati sastanak na visokoj razini kojega će organizirati španjolsko predsjedništvo u Sarajevu". Taj će se sastanak održati krajem svibnja ili početkom lipnja ove godine u BiH, a Moratinos je naglasio kako je osnovna ideja sastanka da na njemu sudjeluju sve strane u duhu dobrog rada i partnerstva.

Kad je suradnja u regiji konačno krenula, podrška EU-a je izostala

Pojedini europski diplomati ipak smatraju da sastanak u Brdu nije mogao biti uspješan, jer nije sudjelovala Srbija, zemlja koja je važna ne samo zbog svojeg broja stanovnika. Predstavnici Bruxellesa nerado su i s okolišanjem odgovarali na pitanje nije li EU propustila priliku na konferenciji na Brdu, te šturo odgovaraju kako EU "pozdravlja svaku inicijativu koja pridonosi boljoj suradnji".

Još je uvijek otvoreno pitanje hoće li sastanak u Sarajevu uspjeti okupiti sve sudionike, ili će opet neke članice slijediti upute određenih političkih krugova ili pogrešno tumačiti poslane znakove. "Uvjeren sam da će se svi odazvati na konferenciju imajući u vidu i osjetljivost i međunarodno pravo. Svatko će imati mogućnost izraziti svoju zabrinutost, svoju poziciju kao i govoriti o pitanjima od interesa te nastaviti raditi za europsku perspektivu i pojačanu regionalnu integraciju i regionalnu suradnju" , zaključio je Moratinos.

U Brdu kod Kranja EU je svojim ponašanjem pokazao da nije niti uvelike odlučan niti jedinstven oko pitanja kako ostvariti uspjeh u regiji, upozorava Deutsche Welle i zaključuje kako je, "nakon što je Unija godinama od lidera tražila da surađuju, sada kada su oni to počeli raditi na vlastitu inicijativu, iz Bruxellesa i mnogih zemalja članica EU-a izostala i podrška i razumijevanje".

 

Pročitajte više