Devet članica NATO-a podržalo ulazak Ukrajine

Foto: EPA

DEVET članica NATO-a iz središnje i istočne Europe podržalo je Ukrajinu u nastojanjima da postane članica tog vojnog saveza te je pozvalo svih 30 članica NATO-a da pojačaju slanje vojne pomoći Kijevu.

Ukrajinski predsjednik Zelenskij je, podsjetimo, u petak objavio da je Ukrajina podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u po ubrzanom postupku. Napravio je to neposredno nakon što je Vladimir Putin u Kremlju objavio aneksiju četiri okupirane ukrajinske regije.

No, da bi Ukrajina bila primljena u NATO, svih 30 članica mora odobriti taj zahtjev, zbog čega nije vjerojatno da će Ukrajina uskoro postati članica Sjevernoatlantskog saveza. Uz to, činjenica da je Ukrajina u ratu s Rusijom dodatno komplicira ulazak u NATO.

"Pozivamo saveznike da značajno povećaju slanje vojne pomoći Ukrajini"

Lideri Češke, Estonije, Latvije, Litve, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Poljske, Rumunjske i Slovačke objavili su zajedničku izjavu u kojoj se navodi: "Podržavamo Ukrajinu u obrani od ruske invazije te tražimo da Rusija hitno povuče sve svoje snage s okupiranih teritorija. Uz to, pozivamo sve saveznike da značajno povećaju slanje vojne pomoći Ukrajini".

U izjavi se navodi kako lideri 9 članica NATO-a "snažno podupiru odluku sa summita NATO-a održanog 2008. u Bukureštu vezanu uz buduće članstvo Ukrajine".

Pročitajte više