Devet dana zaredom Crobex je bio u padu, to se nije dogodilo u protekle tri godine

Ilustracija: Hina

CROBEX indeksi Zagrebačke burze pali su i prošloga tjedna, već trećega zaredom, i to za više od tri posto, pri čemu su svi sektorski indeksi završili u minusu, a ponajviše građevinski.

Crobex indeks prošloga je tjedna potonuo 3,26 posto, na 1.821 bod, a Crobex10 za 3,15 posto, na 1.079 bodova.

Svi sektorski indeksi tjedan su završili s gubitkom, a najviše je pritom pao Crobexkonstrukt, za 3,39 posto.

Nakon tri tjedna uzastopnih gubitaka, Crobex je sada na najnižoj razini od 7. lipnja ove godine, a Crobex10 od 9. rujna prošle godine.

Redovni promet veći nego tjedan ranije

Redovni promet iznosio je prošloga tjedna oko 67 milijuna kuna, što je otprilike 22 milijuna više nego u tjednu ranije.

"Crobex je cijeli protekli tjedan bilježio pad, ukupno čak devet dana zaredom, što se nije dogodilo u posljednje tri godine. Iako je ukupna likvidnost bila nešto viša od prosjeka, dogodio se i iznadprosječan pad indeksa. Crobex je u proteklom tjednu pao za više od 3 posto, uz prosječni dnevni promet dionicama oko 12 milijuna kuna, iako nije bilo značajnijih negativnih vijesti", kaže Vinko Jurić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Kako dodaje, unatoč dobrim makroekonomskim pokazateljima u turizmu, ali i građevini te očekivanjima o ubrzanju BDP-a koji su objavljeni ovih dana, na primjeru protekloga tjedna vidi se da sami makroekonomski pokazatelji nisu dovoljan preduvjet da bi i trgovanje na burzi zadržalo pozitivni sentiment.

Najlikvidnija dionica HT-a


Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica HT-a s 11,5 milijuna kuna prometa. Cijena joj je pritom porasla 0,2 posto, na 176,4 kune.

Slijedi povlašteno izdanje Adrisa s 10,8 milijuna kuna prometa i padom cijene za 4,3 posto, na 430 kuna.

Znatniji promet ostvaren je i dionicom Valamar Rivijere, 9,7 milijuna kuna, a cijena joj je potonula 6,4 posto, na 43,88 kuna.

"Cijena dionice Valamar Riviere padala je svih pet dana u tjednu, što nije zabilježeno već godinu dana, a pritom je uvijek bila među najlikvidnijima. Taj negativan niz dijelom možemo pripisati objavi Valamara iz prošlog tjedna o odgodi dijela planiranih investicija za 2018. godinu koje se odnose na Valamar Pinia Family Suites", navodi Jurić.

Kako dodaje, ovoga tjedna nije bilo puno važnijih korporativnih vijesti koje bi utjecale na sentiment investitora.

No, ističe objavu Đure Đakovića u srijedu da su zaprimili obvezujuću ponudu zagrebačke tvrtke Crni čelik za dokapitalizaciju u iznosu od 250 milijuna kuna, čime bi ova kompanija postala većinski vlasnik Đuro Đakovića.

Dionica te kompanije bila je stoga i najveća dobitnica, s rastom cijene za 6,6 posto, na 27,18 kuna.

Od 73 izdanja kojima se tijekom tjedna trgovalo, njih 50 zabilježilo je pad cijene, 16 porast, a 7 nije zabilježilo cjenovnu promjenu u odnosu na tjedan ranije.

Najveći pad cijene među likvidnijim izdanjima zabilježile su dionice Zagrebačke banke, za 8,6 posto, na 48,26 kuna, te Ericssona Nikole Tesle, za 7,4 posto, na 1.111 kunu.

"Sljedeći tjedan ne očekujemo bitnije pomake u likvidnosti i kretanju Crobexa, a Državni zavod za statistiku objavit će krajem tjedna podatke o obujmu građevinskih radova za prvih sedam mjeseci. Ostaje za vidjeti kako će se ove i korporativne vijesti odraziti na promet i cijene dionica u sljedećem trgovinskom tjednu", zaključuje Jurić.
 

Pročitajte više