KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Devet novih slučajeva u Hrvatskoj, krenulo popuštanje mjera

Foto: Damir Špehar, Patrik Macek/Pixsell, Marin Tironi/PIXSELL

NOVIH devet slučajeva zaraze covidom-19 i četiri umrle osobe, uključujući troje štićenika domova za starije, zabilježeno je u ponedjeljak u Hrvatskoj koja je danas ušla u prvu fazu popuštanja epidemioloških mjera.

Broj zaraženih porastao je na ukupno 2039, umrlih na 59, a oporavljenih na 1166, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

U splitskom KBC-u u ponedjeljak prijepodne umrle su dvije štićenice Doma za starije u Vukovarskoj ulici, čime se ukupan broj umrlih korisnika te ustanove povećao na 12.

Bolesti je podlegla i 82-godišnja štićenica koprivničkog doma, jednog od žarišta epidemije, a to je prva žrtva te bolesti u županiji. U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti umrla je 83-godišnjakinja.

Sve osobe bolovale su od teških bolesti i kroničnih i patoloških stanja, s time da je jedna osoba bila na respiratoru, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Vezano uz mogućnost objave inspekcijskih nalaze slučaja zaraze u splitskom Domu za starije, Beroš je odgovorio da je Nacionalni stožer pokazao da je potpuno transparentan, otvoren i da ništa ne krije. "Sve je na stolu", rekao je.

Voditelj Stožera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, rekao je kako danas, prvi dan popuštanja dijela mjera protuepidemijske zaštite stanovništva, inspekcije civilne zaštite obilaze otvorene objekte. Većinom se ne krše propisane mjere, a eventualni nedostaci se odmah rješavaju.

Dnevno će se pratiti mjere da se ne vrate one restriktivne

Ponovno je odbacio novinarska pitanja o politizaciji Stožera, rekavši kako Stožer sada ima delikatnu ulogu u praćenju broja oboljelih s obzirom na popuštanje epidemioloških mjera, pa će iz dana u dan nastaviti pratiti situaciju kako se ne bismo vratili na restriktivne mjere.

"Politizacija može doći samo kroz pitanja, sigurno nju potiče netko kome ona odgovara nakon uspješna dva mjeseca rada Stožera. Ovo nije mjesto s kojega se šalju političke poruke", poručio je.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da razvoj situacije idućih mjeseci nije moguće predvidjeti te savjetuje da se dugoročno ne planira održavanje festivala. To je, kaže, u skladu s epidemiološkim očekivanjima da bi se nakon ljetne stanke mogao pojaviti drugi val zaraze. 

Upitan za dolazak stranih turista s tzv. covid putovnicama, Capak je ponovio kako ne postoje dokazi da osoba koja ima antitijela ne može proširiti koronavirus.

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić potvrdila je da u Hrvatskoj razmišljaju o liječenju krvnom plazmom ozdravljenih osoba, koja sadrži antitijela koja je njihov organizam razvio boreći se protiv virusa.

Poduzetnici predlažu popuštanje zabrane okupljanja

Udruga Glas poduzetnika uputila je u ponedjeljak ministarstvima kulture, turizma i gospodarstva prijedlog četiri hitne mjere ključne za opstanak hrvatske 'event' industrije, koja godišnje uprihodi preko 4.5 milijardi kuna, a ugrožena je zabranom javnog okupljanja.

Predlaže, uz ostalo, hitno donošenje plana popuštanja mjera zabrane javnih okupljanja, a posebno za događaje do 100, 500 te 1000 ili više posjetitelja.

Udruga smatra da manja događanja, do 100 ljudi, mogu čim prije krenuti s radom jer nisu rizičnija od većih dućana, religijskih okupljanja i slično. Uz to, potrebno je definirati očekivane mjere zaštite na javnim okupljanjima, kako bi se sudionici 'event' industrije mogli početi adekvatno pripremati.

Predstavnici sindikata u ponedjeljak su najavili oštro protivljenje zahtjevu poslodavaca za hitnim izmjenama Zakona o radu (ZOR), za što traže i potporu vlade. Iz HUP-a, pak, ističu kako su izmjene nužne zbog "sive zone" u kojoj se nalaze radnici u vrijeme epidemije.

GOOD inicijativa zatražila je da Ministarstvo obrazovanja prije povratka djece u škole i vrtiće, u suradnji sa strukom, donese konkretne epidemiološke mjere, plan i upute o uvjetima povratka u škole, a potom o tome razgovara s nastavnicima, roditeljima i učenicima.

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić izvijestio je da zbog epidemije koronavirusa na blagdan zaštitnika Splita i Splitsko-dalmatinske županije Sv. Dujma 7. svibnja neće biti tradicionalne procesije i misnog slavlja na splitskoj Rivi.

Prema podacima Županijskog stožera, na splitsko-dalmatinskom području je među četvero novooboljelih troje zdravstvenih djelatnika, a u Osječko-baranjskoj županiji i Karlovačkoj županiji detektirana je po jedna novooboljela osoba.

Ukinuta karantena za Udbinu

Karantena za Udbinu u ponedjeljak je ukinuta jer je epidemija pod nadzorom, dio prije oboljelih više nije u samoizolaciji, a po svemu što se o tom koronavirusu zna, uz zaštitne mjere rizik zaraze nije jako velik, rekao je epidemiolog županijskoga Zavoda za javno zdravstvo Ivan Stanić.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je da ta županija "u tjedan relaksacije mjera ulazi s optimizmom" jer nema novooboljelih od koronavirusa, a broj izliječenih i zaraženih se izjednačio.

No, kako je rekao, nužno je i dalje pridržavati se sigurnosnih mjera - nositi zaštitnu opremu i držati razmak. Život se vraća koliko zasad može, a na snazi je društvena samozaštita, dodao je.

Stožer civilne zaštite Grada Varaždina izvijestio je da prestaje s redovitom ophodnjom po mjesnim odborima, no nastavlja s kontrolom dječjih, sportskih i školskih igrališta te svih trgovina.

Župan Bjelovarsko-bilogorske župan Damir Bajs rekao je da su u toj županiji uspjeli izbjeći zarazu koronavirusom u zdravstvenim ustanovama i domovima za starije te poručio da u sljedećem razdoblju, kad se ide s relaksacijom mjera, ne treba relaksirati i ponašanje.

Svjetski poznati violončelist Stjepan Hauser, koji je prije nekoliko dana za večeras najavio streaming nastup u praznoj pulskoj Areni, pozvao je ujutro Puljane da odustanu od okupljanja oko amfiteatra jer je koncert snimljen unaprijed.

 

Stanje po županijama

  • Ličko-senjska - 0 novih. Ukupno 22
  • Požeško-slavonska - 0 novih. Ukupno 3
  • Virovitičko-podravska - 0 novih. Ukupno 6
  • Istarska - 0 novih. Ukupno 90. 82 izliječenih
  • Bjelovarsko-bilogorska - 0 novih. Ukupno 10. 6 izliječenih
  • Zadarska - 0 novih. Ukupno 85. Izliječenih 37.
  • Šibensko-kninska - 0 novih. Ukupno 86. Izliječenih 37
  • Splitsko-dalmatinska - 4 nova. Ukupno 471. Izliječeno 177
  • Dubrovačko-neretvanska - 0 novih. Ukupno 110
  • Koprivničko-križevačka - 2 nova. 1 mrtva
  • Grad Zagreb - 0 novih. Ukupno 462
  • Osječko-baranjska - 1 novi. Ukupno 116
  • Primorsko-goranska - 0 novih. Ukupno 69
  • Međimurska - 0 novih. Ukupno 8
  • Sisačko-moslavačka - 0 novih. Ukupno 32
  • Karlovačka - 1 novi. Ukupno 31
  • Vukovarsko-srijemska - 0 novih. 39
  • Brodsko-posavska - 0 novih. Ukupno 20
  • Varaždinska - 0 novih. Ukupno 46

 

RAZVOJ DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU

18:05 Zašto nas "prijatelj Vili" uvjerava da nema krivca za 12 mrtvih u staračkom domu? > Opširnije

17:30 Trgovci već mjesec i pol dana zbrajaju gubitke umjesto zarade i oduzimanje jednog radnog dana, uz dodatne troškove i smanjen broj kupaca koje smiju odjednom imati u svojim dućanima, teško će ih pogoditi.

"Da budem pristojan, jako sam skeptičan oko uvjeravanja da ta mjera ima epidemiološko uporište", rekao je za Index Slobodan Školnik, predsjednik Uprave Emmezete. Njegovoj tvrtki promet je pao za više od 85 posto bez obzira na svu robu koju su prodali putem internetske trgovine. > Opširnije

16:20 Istra radi plan za otvaranje granica. > Opširnije

15:40 Ministar turizma Gari Cappelli kazao je da na razini EU mora postojati zajednički plan izlaska iz krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, a on bi između ostalog uključivao donošenje zajedničkog protokola putovanja i svojevrsnu "putovnicu covid-19".

Cappelli je to izjavio u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici nakon videokonferencije ministara turizma država članica EU na temu utjecaja pandemije koronavirusa na sektor turizma, održane na inicijativu hrvatskog ministra turizma, a u sklopu predsjedanja Hrvatske Vijećem EU. > Opširnije

15:20 "Kao što epidemiolozi ne znaju koliko će epidemija trajati, hoće li biti drugi val, ako bude, kada će biti, tako ni ekonomisti ne mogu dati relevantnu prognozu što će se točno događati s gospodarstvom. Znamo da će biti prilično dramatično", izjavio je za HRT-ovu emisiju Zajedno za zdravlje na HRT-u 4 ekonomski analitičar i direktor Arhivanalitike Velimir Šonje. > Opširnije

14:50 Predstavnici sindikata su najavili oštro protivljenje zahtjevu poslodavaca za hitnim izmjenama Zakona o radu (ZOR), za što traže i potporu vlade, dok iz HUP-a ističu kako su izmjene nužne zbog "sive zone" u kojoj se nalaze radnici u vrijeme epidemije koronavirusa.

Uoči sastanka Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), sazvanog na traženje sindikata, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever novinarima je u zgradi Nacionalne sveučilišne knjižnice rekao da je tema sastanka popuštanje mjera zaštite od koronavirusa.

Ali, kaže Sever, sasvim je sigurno da će se, s obzirom na baražnu vatru poslodavaca, otvoriti i tema izmjena ZOR-a. No, najavio je, sindikati će je "istog trena i zatvoriti".

"Naravno da nema nikakve šanse da im prođe ovo što traže, jer su to već tražili ranije i dogovarali s vladom, kad se pripremao i prijedlog zakona kojim bi se ZOR stavio izvan snage, kao i kolektivni ugovori, pravilnici o radu, ugovori o radu…", kazao je. > Opširnije

14:26 Poduzetnik odgovorio Ribiću: Mora biti zahvalan što mu plaćamo udobnu i toplu fotelju > Opširnije

14:25 Božinović je govorio o optužbama za politizaciju stožera. > Opširnije

14:30 Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić izvijestio je danas da, zbog epidemije koronavirusa, na blagdan zaštitnika Splita i Splitsko-dalmatinske županije Sv. Dujma 7. svibnja neće biti tradicionalne procesije i misnog slavlja na Rivi. > Opširnije

14:20 HDZ tvrdi da video Alemke Markotić nikad nije uklonjen s Kolinda TV-a. > Opširnije

14:05 U tijeku je presica Nacionalnog stožera. Imamo 9 novih slučajeva. Preminule su četiri osobe - jedna u Koprivnici, dvije u Splitu i jedna u Zagrebu.

13:43 Prema izvješću KBC-a Split, pristiglog nakon poslanog priopćenja medijima, tijekom prijepodneva 27.4.2020. preminule su dvije ženske osobe starije životne dobi (jedna 89, a druga 97 godina). Preminule osobe su bile korisnice Doma za starije i nemoćne Split smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici. Uz nekoliko kroničnih bolesti osobe su bile pozitivne i na covid infekciju.

13:28 U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Ukupan broj do sada oboljelih je 46 osoba, a ukupan broj ozdravljenih osoba je 30. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 13 osoba, a jedan pacijent je jučer prebačen u Kliniku za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagreb. Statistički se Varaždinskoj županiji pribrajaju još 4 osobe koje ovdje imaju samo prijavljeno mjesto prebivališta.

13:27 Na području Brodsko-posavske županije nema novooboljelih od koronavirusa, objavio je županijski Stožer. Dosad je ukupno zabilježeno 20 pozitivnih slučajeva na području te županije, tri su osobe ozdravile, a jedna je preminula.

13:23 U posljednja 24 sata nema novih pozitivnih osoba u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a ozdravile su još dvije osobe, objavio je Stožer civilne zaštite te županije. Ukupno je dosad oboljelo 39 osoba, a ozdravilo ih je 10.

13:14 U Karlovačkoj županiji jedna je novooboljela osoba, objavio je županijski Stožer civilne zaštite. Riječ je o osobi koja je već ranije smještena u samoizolaciju i osjeća se dobro.

13:13 Na području Sisačko-moslavačke županije nema novooboljelih osoba, objavio je županijski Stožer.

U izolacijskoj jedinici Opće bolnice ''Dr. Ivo Pedišić'' u Sisku smješteno je troje pacijenata, a ostali su na kućnom liječenju. Od ukupno 32 dosad potvrđenih slučajeva zaraze, na području te županije još je 15 oboljelih od koronavirusa.

12:50 Vilim Ribić gostovao je na N1 Televiziji. Ponovio je da nema baš niti jedan jedini razlog za smanjenje plaća u javnom i državnom sektoru te da zahtjevi za to dolaze zbog poznatog hrvatskog jala. Ustvrdio je da to nema niti ekonomskog opravdanja niti je to solidarnost, kaže da je jedina logika koja stoji iza tih zahtjeva - "neka i mom susjedu crkne krava" te da smanjenje plaća šteti privatnom sektoru i poduzetnicima koji stoje iza tih zahtjeva. Za ministre koji sastanče s predstavnicima sindikata kaže da svi osim Marića mlate praznu slamu. > Opširnije

12:47 U Međimurskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa te se nastavlja povoljna epidemiološka situacija, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

12:35 Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) smatra da zbog isplate plaća za vrijeme pandemije koronavirusa i minimalne poslovne aktivnosti u Zakon o radu hitno treba uvesti odredbu o izvanrednom stanju te na jednostavniji način urediti materijalna prava radnika u uvjetima smanjene poslovne aktivnosti. > Opširnije

12:30 Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Rijeci da ta županija "u tjedan relaksacije mjera ulazi s optimizmom" jer nema novooboljelih od koronavirusa, a broj izliječenih i zaraženih se izjednačio.

12:15 Bandić drži presicu, u Zagrebu tijekom vikenda nije bilo novih slučajeva. > Opširnije

12:00 U Osječko-baranjskoj županiji jedna je novooboljela osoba od koronavirusa, a od početka epidemije oboljelo je 116 ljudi, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer Civilne zaštite.

11:48  Županijski stožer civilne zaštite oglasio se o novom stanju s koronavirusom u Koprivničko-križevačkoj županiji. Kako prenosi epodravina, jedna osoba je preminula u bolnici i to je prva osoba preminula od koronavirusa u županiji. Dvije su nove oboljele i jedna ozdravljena, rekao je načelnik Ratimir Ljubić."Danas tijekom ranog jutra jedna ženska osoba od 82 godine, s nizom bolesti i koronavirusnom infekcijom preminula je. Imala je niz komorbiditeta. Nije bila korisnica iz doma", rekao je ravnatelj Devčić.

11:40 Prema zasad dostupnim podacima, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji deveti dan nema novozaraženih, a svih 23 uzorka poslanih na analizu u nedjelju su negativni. Od početka pandemije na analizu u Zagreb poslano je 1633 uzoraka. S današnjim danom hospitalizirano je 18 pozitivnih pacijenta, 11 osoba je na Zaraznom odjelu OB Dubrovnik, pet ih je u sekundarnom objektu odnosno Studentskom domu, a dva pacijenta su u Jedinici intenzivnog liječenja. Od toga je jedan pacijent intubiran. Ukupno je 330 građana u samoizolaciji, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 22 slučaja kršenja samoizolacije. 

Stožer civilne zaštite DNŽ apelira na sugrađane da se i dalje pridržavaju propisanih mjera kako bi zadržali relativno povoljnu epidemiološku sliku.

11:32  Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 93 obrađena testa s područja Splitsko-dalmatinske županije 4 su novooboljele osobe zaražene koronavirusom i to iz Splita 3 i Podstrane 1. U odnosu na jučerašnji dan još 27 osoba je izliječeno. Do sada je ukupno izliječeno 177 osoba.

Nitko od novooboljelih osoba nije korisnik niti djelatnik domova za starije i nemoćne osobe. Među novooboljelim osobama 3 su zdravstvena djelatnika.

"112 osoba je hospitalizirano.

9 osoba nalazi se na respiratoru i to 7 i Splitsko-dalmatinske županije i 2 iz Šibensko-kninske županije.

93 zdravstvena djelatnika nalazi se u samoizolaciji.

6 osoba nalazi se u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježen 471 slučaj zaraze koronavirusom", izvijestili su iz Splitsko-dalmatinske županije.  

10:46 Video u kojem Alemka Markotić hvali Kolindu nestao s Kolinda TV-a. Ali mi ga imamo > Opširnije

10:44 Zadarska županija nema novozaraženih.

10:32 U Ulici VII. Kozari putevi, u Zagrebu, 61-godišnjakinja je susjedima prešutjela da ima koronu. Družila se s njima. > Opširnije

10:28 Bjelovarsko-bilogorska županija nema novozaraženih.

10:13 Istarska županija nema novozaraženih. > Opširnije

10:12 Dopunili smo popis radnih vremena trgovina. > Opširnije

9:50 Glasnogovornik ZET-a Domagoj Zeba rekao je kako se putnici drže propisanih razmaka, većina ih nosi maske, a ZET je osigurao dezinfekcijska sredstva. Dodao je kako za sada ima dovoljno linija, pojačani su polasci ujutro i popodne kada ljudi idu na posao i s posla, a pratit će situaciju pa ako će trebati povećat će broj polazaka.

"Na ulazu u autobuse osim karata djelatnici ZET-a kontroliraju i da se građani pridržavaju mjera. Mora se paziti na razmak, u autobus može maksimalno 50 ljudi, a prije ulaska potrebno je dezinficirati ruke", pojasnio je Zeba.

Na pitanje kada se može očekivati tramvajski promet, rekao je kako rade na tome.

"Sve stručne službe su na terenu, provjerava se sigurnost trasa i razina vibracije. Kada struka odobri, onda ćemo krenuti", rekao je. Dodao je i kako autobusi koji trenutno zamjenjuju tramvaje zaobilaze Trg bana Jelačića.

9:30 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 27. dan bez novooboljelih osoba te od 22. travnja u županiji nema ni jedne potvrđene pozitivne osobe. U samoizolaciji se trenutno nalazi 264 osobe te je ukupno testirano 313 osoba.

9:15 Virovitičko-podravska županija nema novozaraženih.

8:20 Sve knjižnice Grada Zagreba koje su po procjeni statičara sigurne nakon potresa, započinju danas s radom po ljetnom radnom vremenu i za sad će biti moguća isključivo posudba i povrat knjižnične građe. Više informacija o radnom vremenu pojedinih knjižnica, usluzi online upisa, kao i svim novostima iz Knjižnica grada Zagreba, potražite na www.kgz.hr.

7:57 "Za bilo koji događaj se može propisati i napraviti epidemiološki okvir. Npr. može se održati koncert u Areni sa 100 posjetitelja, to karikiram. Odluku o tome da li treba i u kojem momentu vratiti učenike u škole i koje učenike će donijeti Ministarstvo obrazovanja, a epidemiolozi će donijeti mjere kako se to mora. Moje osobno mišljenje je da e-škola ide dobro", ponovio je Capak.

7:52 "U ovom trenutku je vrlo izvjesno da će doći do druge faze. Situacija s domovima i prijenosom u općoj populaciji se smiruje, ali apeliram na to da je virus i dalje tu i da se moramo pridržavati mjera", upozorio je Capak.

"Jako je teško definirati što se mora dogoditi da bi se popuštanje ukinulo, svaki dan ćemo o tome razgovarati, razmišljati što činiti. Možda neko novo žarište neće biti povezano s popuštanjem mjera...", rekao je Capak o eventualnom popuštanju mjera.

7:48 Od ponoći je ukinuta karantena za područje Udbine. Stožer Ličko-senjske županije zaključio je da su epidemiološki uvjeti sada povoljni, ali će i dalje nadzirati stanje. U Ličko-senjskoj županiji trenutačno nema zaraženih koronavirusom.

7:46 O maskama

"U zdravstvenom sustavu postoji obaveza za maske. U javnom prijevozu je preporuka za maske. Kod nas nema kulture da se maske nose i smatramo da je uvođenje obaveze prestroga u ovom momentu. Dajemo snažnu preporuku da se maske nose u zatvorenim prostorima", rekao je Capak.

"Nismo mogli ranije dati preporuke jer smo čekali da vlada donese odluku. Čim je vlada donijela odluku, mi smo taj dan do ponoći sve završili, drugo jutro je to išlo na pregled, i popodne je sve dignuto na web. Sve za buduće mjere imamo u draftovima, ljudi trebaju dati svoje komentare i nakon toga ćemo ih objaviti", rekao je Capak.

7:42 O isprobavanju odjeće

"Ako vi dotaknete neki predmet ili se iskašljete iznad njega ili govorite iznad njega neko vrijeme, virusne kapljice mogu ostati na njemu. Moguće je da netko, ako to dira rukom i prenese na sluznicu nosa, usta ili očiju, da virus prenese. Mi o tome govorimo teoretski, jer nemamo nigdje zapisano da je to tako. Osim toga, na samom ovom koronavirusu nema posebnih ispitivanja koliko može izdržati na nekim predmetima. Možemo govoriti da između 48 i 72 sata virus ugine, to je sigurno. Ako netko ima neku inovativnu ideju, mi kad smo imali raspravu, ja sam predložio da svi imaju pegle na paru i da nakon isprobavanja pređu preko tog materijala. S tim nisu bili epidemiolozi zadovoljni, ali ni ženski dio, a ovo da maknete na 5 dana nešto je bilo nekako najlakše, slobodno ako netko ima inovativnu ideju može reći...

7:41 "Mjere nismo izmislili, one su tu da nas štite. Jednostavno smo morali spriječiti kontakt i kretanje osoba", rekao je Trut.

7:38 "Meni se čini da je ZET dobro organiziran. Trebamo samo tako nastaviti: Apel građanima: mi nismo odvajali kad će se tko voziti, ali neka oni koji ne rade ne idu na javni prijevoz u vrijeme kad se ide na posao. Ako moraju nešto obaviti, neka idu iza 8.30, 9. Ali i dalje je preporuka - ostanite doma", poručio je Capak.

7:37 Što će ljudi na relaciji Zaprešić - Velika Gorica jer ne voze autobusi?

"Pa moraju se organizirati", rekao je Trut.

7:30 Na HRT4 gostuju Krunoslav Capak, Damir Trut i Ljubica Romčević-Žgela.

"Vjerujem da neće biti problema, jer su se građani i dosad pridržavali mjera. Mislim da će se svi držati mjera bez obzira na veću mobilnost. Poznavajući psihologiju naših ljudi, za očekivati je da pohrle u shopping, ali smo postavili organizaciju na terenu, imamo dosta svjesnih građana, vjerujem da neće biti problema", rekao je Trut.

"Jako je teško za predvidjeti gdje bi moglo doći do problema, ako će se građani držati mjera ne bi trebalo biti problema. Mislim da su svi shvatili da je ključna mjera smanjenje mobilnosti i fizička distanca", rekao je Capak. "Pustili smo intražupanijski promet, ali još ne razmišljamo da pustimo interžupanijski promet. Ne smijemo se uljuljkati u činjenicu da smo možda i najbolji u Europi po brojkama. Nego moramo i dalje ustrajati u tome da dočekamo ljeto da možemo još te mjere olabaviti", dodao je.

7:28 Spar je javio da svi SPAR supermarketi i INTERSPAR hipermarketi u cijeloj Hrvatskoj od ponedjeljka 27. travnja rade od 7:30 do 21 sat od ponedjeljka do subote. "Radi dezinfekcije prodajnog prostora i osiguranja sigurne kupovine, za sve naše kupce uvedena je i pauza u trajanju od 14 do 15 sati. Od 7:30 do 21 sat, uz pauzu, rade i svi INTERSPAR hipermarketi u trgovačkim centrima Arena Centar, City Center One, Emmezeta, Garden Mall, Supernova, Tower centar i Marti centar u Rijeci, Zadar City Galleria te Mall of Split."

Žgela je rekla kako autobusi neće stajati na stanicama ako budi prepuni. Na snazi je neka vrsta ljetnog voznog reda.

7:28 Iz Emmezete su jutros izvijestili kako će njihovi centri, osim Stupnika, biti otvoreni od ponedjeljka do subote od 10 do 20 sati.

Emmezeta Stupnik ostaje privremeno zatvorena uz mogućnost osobnog preuzimanja.

7:15 Zagrebom voze autobusi umjesto tramvaja, kontrolori će paziti na red i karte. > Opširnije

(edited)

7:05 Ministar Davor Božinović komentirao je što će se dogoditi ako se pogorša epidemiološka situacija.

"Nadam se da do toga neće doći, sve se može zatvoriti, jer to je neizbježno ako dođe do pogoršanja. Svi moramo dati sve od sebe, držati se uputa, ne dopustiti virusu da nas iznenadi i ići prema normalizaciji", rekao je.

07:00 Počela je prva faza popuštanja mjera.

Od ponedjeljka se omogućuje rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara.

Radno vrijeme prodavaonica, skladišta, tržnica na veliko, tržnica na malo i drugih oblika prodaje robe izvan prodavaonice određuje se sukladno članku 57. Zakona o trgovini, kao i prije proglašene epidemije bolesti covid-19, izuzev nedjelje, blagdana i neradnih dana, kada se ne radi.

U objektima u kojima je radno vrijeme duže od 10 sati, obavezno je organiziranje dvokratnog radnog vremena, a prekid rada ne može biti kraći od jednog sata kako bi se prodavaonica adekvatno očistila i dezinficirala te da se zamijene radnici.

Rad nedjeljom iznimno je dopušten kioscima, pekarnicama, trgovinama kruhom i onima na benzinskim postajama.

Nedjeljom, blagdanima i neradnim danima iznimno je dopušten rad kioscima, pekarnicama, trgovinama kruhom i pekarskim proizvodima i trgovinama na benzinskim postajama.

Sve prodavaonice i prodajni objekti dužni su se pridržavati svih općih protuepidemijskih mjera i preporuka HZJZ-a, poslodavci o tome moraju educirati svoje zaposlenike, a mjera se moraju držati i kupci.

Omogućuje se nastavak rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštivanje mjera fizičke udaljenosti (npr. postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, fotostudio).

Na tržnicama, osim voća i povrća, med i jaja

Stožer je dopunio Odluku o dopunama odluke o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme pandemije, a osim povrća dodani su med i pčelinji proizvodi te konzumna jaja koja će se moći početi prodavati.

Dopušta se i prodaja voća, povrća i cvijeća na veliko od pet do osam sati ujutro. Tržnice neće smjeti raditi nedjeljom.

Uvode se javne gradske i prigradske prijevozne linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektima. Više informacija o načinu provedbe mjera mogu se pronaći na poveznici za autobuse i tramvaje te željeznice i trajektno-putnički promet.

Omogućuje se rad knjižnicama, muzejima, galerijama, antikvarijatima i knjižarama. Više informacija o načinu provedbe mjera mogu se pronaći na poveznici za muzeje te knjižnice i antikvarijate.

Omogućuju se treninzi sportaša I. i II. kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja. Više informacija o načinu provedbe mjera mogu se pronaći na poveznici za sport.

Omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

Pokažu li se mjere uspješnima, novi set mjera kreće od 4. svibnja

Ako se prva faza pokaže uspješnom te ako ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, sljedeći set mjera koje će se opustiti trebao bi stupiti na snagu 4. svibnja.

U drugom setu mjera omogućit će se rad uslužnim djelatnostima s bliskim kontaktima, poput frizera i kozmetičara te rad u punom opsegu javnog zdravstvenog i privatnog zdravstvenog sustava.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više