Stiže promjena vremena. Očekuju se olujna bura i pljuskovi s grmljavinom

Foto: PIXSELL/Goran Kovacic, DHMZ

U Dalmaciji će danas biti uglavnom suho i sunčano, a u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom, prognozira DHMZ napominjući da će se najviše dnevne temperature većinom kretati od 24 do 29, a na Jadranu između 29 i 34 Celzijeva stupnja.

Mjestimice bi moglo pasti malo kiše. Na istoku bi lokalno moglo biti i pljuskova s grmljavinom, poslijepodne i navečer moguće i izraženijima.

Vjetar će biti većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na Jadranu sjeverozapadnjak i bura, podno Velebita i jaka s olujnim udarima.

Sredinom dana na jugu će uz obalu puhati jugozapadnjak.

Narančasti alarm za velebitski kanal

Narančasti Meteoalarm uključen je za velebitski kanal zbog moguće jake i olujne bure koja bi prema večeri trebala oslabjeti.

"Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila.

Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", savjetuju iz DHMZ-a.

Jaka bura i u riječkoj regiji

Jaka bura uz olujne udare očekuje se i u riječkoj regiji, sjevernoj Dalmaciji, na zapadnoj obali Istre te na Kvarneru i Kvarneriću, pa je tamo na snazi žuto upozorenje.

Zbog mogućih izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom uključen je žuti Meteoalarm za karlovačku i osječku regiju.

Iz DHMZ-a savjetuju građanima da budu na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena: "Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade, odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.