DHMZ za sutra izdao crveno upozorenje. Čeka nas još olujne bure i kiše

Foto: PIXSELL/Dino Stanin, DHMZ

STIGLA je velika promjena vremena zbog koje je DHMZ izdao posebno upozorenje. Vjetar je danas diljem zemlje radio probleme i nanio materijalne štete. Za sutra, 28. ožujka, izdano je crveno upozorenje na vjetar za Velebitski kanal i srednju Dalmaciju te narančasto upozorenje za područje riječke i splitske regije, Kvarnera i Kvarnerića te sjeverne i južne Dalmacije.

Vrlo jaka, mjestimice olujna bura

Crveno upozorenje upućuje na vrlo jaku, mjestimice olujnu buru. Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina.

Mogući su prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. Također, budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila.

Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, poručuju stručnjaci.

Kakvo nas vrijeme sutra očekuje?

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u utorak nas očekuje ne posve stabilno i razmjerno vjetrovito vrijeme. U unutrašnjosti ujutro mjestimice slab mraz, a uz dnevni razvoj oblaka sredinom dana i poslijepodne lokalni pljuskovi kiše ili snijega, osobito u Slavoniji. Ponekog kratkotrajnog pljuska može biti i duž obale.

Vjetar umjeren, u Slavoniji i jak sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu će umjerena do jaka bura s olujnim i orkanskim udarima slabjeti i okretati na sjeverni i sjeverozapadni vjetar, u Dalmaciji i dalje s olujnim udarima.

Pročitajte više