Die Welt: Wallraff radio za Stasio

POZNATI njemački pisac i publicist Guenter Wallraff je bio "neslužbeni suradnik" tajne policije DDR-a Stasija u odjelu strane špijunaže, objavio je njemački dnevnik Die Welt pozivajući se na spise Državnog ureda za vrednovanje rada tajnih službi DDR-a

Wallraff je već jednom sredinom devedesetih potpao pod sumnju da je surađivao sa Ministarstvom za državnu sigurnost Njemačke Demokratske Republike ali je za to dosad nedostajao dokaz. Djelatnici Die Welta su nakon pretrage tzv. Sira datoteke koja sadrži podatke o bivšim suradnicima Stasija navodno našli nepobitan dokaz o Wallraffovoj suradnji sa Stasijem.

Wallraff je odbacio sve optužbe na njegov račun tvrdeći da se on samo koristio arhivom Ministarstva za državnu sigurnost DDR-a. Wallraff je optužio Die Welt da ljetnu medijsku rupu pokušava popuniti "uobičajnim Stasi bajkama".

Wallraff je jedan od najistaknutijih lijevih zapadnonjemačkih intelektualaca te boraca za ljudska prava. Njegovo najpoznatije djelo je "Na dnu" kojim je po prvi put ukazao na katastrofalne uvjete pod kojima su u sedamdesetima u Njemačkoj radili strani radnici.

Pročitajte više