Dignuta kaznena prijava protiv Vučića

Foto: Stringer/PIXSELL

PREDSTAVNICI tri oporbene desne stranke predali su danas prijavu protiv srpskog predsjednika Aleksandra Vučića optužujući ga da je priznanjem europskog plana za Kosovo i suglasnošću s njegovom primjenom počinio kaznena djela veleizdaje, kapitulacije i protuustavnog djelovanja. Posljednjih tjedana pregovori o Kosovu su intenzivirani, a Vučić i kosovski premijer Albin Kurti sastali su se dvaput, krajem veljače u Bruxellesu i sredinom ožujka na Ohridu.

Uz posredništvo visokog predstavnika EU Josepa Borrella, Kosovo i Srbija suglasili su se o provedbi sporazuma EU o normalizaciji odnosa, ali nisu još ništa potpisali, premda su i EU i SAD poručili da se sporazum i njegova primjena smatraju pravno obvezujućim dokumentom. Zbog prihvaćanja sporazuma su se i Vučić i Kurti našli pod pritiskom političkih protivnika i neistomišljenika.

Kaznene prijave predane su Višem tužiteljstvu

Kaznene prijave protiv Vučića predane su danas Višem javnom tužiteljstvu u Beogradu s potpisima 28 zastupnika Novog DSS-a, Zavetnika, pokreta Dveri i Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS) u srpskom parlamentu.

Vođa POKS-a Vojislav Mihailović je, obrazlažući kaznenu prijavu, ocijenio da je prihvaćanjem sporazuma Vučić prekršio članak 36. Kaznenog zakona (priznanje kapitulacije i okupacije), članak 307. (ugrožavanje teritorijalne cjelovitosti države) i članak 320 (protuustavno djelovanje).

"Ugrozom teritorijalne cjeline Srbije u primjeni plana Vučić nedvosmisleno ide u priznavanje svih dokumenata lažne države Kosovo", rekao je Mihailović. On je poručio da te stranke neće odustati od borbe da se Vučić spriječi u svojoj nakani, naglasivši kako je u preambuli Ustava rečeno da je Kosovo sastavni dio Srbije.

Mihailović je ocijenio i da je, po nalogu Vučića, rad parlamenta već mjesec dana blokiran da bi se izbjegla rasprava o Kosovu i najavio da će te stranke sa svojim pristašama pozvati građane Srbije da izvanparlamentarnim putem krenu u borbu protiv Vučićeve antidržavne politike.

Vođa radikalnog pokreta: Vučić je počinio niz kaznenih djela

Vođa pokreta Dveri Boško Obradović ocijenio je da će tretman prijave u pravosuđu predstavljati provjeru postoji li u Srbiji samostalno tužiteljstvo i jesu li svi građani pred tim organom isti, ustvrdivši da je Vučić počinio niz kaznenih djela u pogledu priznanja Kosova.

Stranke potpisnice kaznene prijave najavile su da će sljedećeg tjedna i Ustavnom sudu Srbije, kao najvišoj pravosudnoj instanci u državi, uputiti isti zahtjev, da vide kako će reagirati.

I Obradović je upitao zašto nema redovnog proljetnog zasjedanja Skupštine Srbije, kalendarom predviđenog za 1. ožujka, ako vlast nema što kriti u vezi s tim sporazumom. Zastupnik stranke Zavetnici Zoran Zečević optužio je Vučića da je veleizdajnik Srbije i srpskog naroda te da su zbog tog kaznenog djela na potezu državni organi jer zakoni trebaju vrijediti za sve.

Pročitajte više