Dijana Pleština: HDZ se nije libio ni laganja ni krađe da osvoji vlast, Jandrokovićev mobing me otjerao iz MVP-a

DIJANA PLEŠTINA u intervjuu za Nacional progovorila je o tome zašto je otišla iz Ministarstva vanjskih poslova te ustvrdila kako ju je Jandroković bez razloga degradirao i provodio mobing nad njom.

"Dva su razloga zbog kojih sam otišla. Prvo, na poslu kojim sam se bavila, a to su problemi vezani uz razminiranje i rehabilitaciju i integraciju žrtava mina, željela sam posložiti stvari kako bi se problemi rješavali institucionalnim putem, a ne ad hoc, kako se to kod nas često radi. Zbog objektivnih, ali još više zbog "subjektivnih" razloga, to jest nedostatka političke volje, kojem su se pridruživali ponekad neznanje, a ponekad i korupcija, shvatila sam da u danim okolnostima ništa više bitno neću moći napraviti. Drugo, godinama su se prema meni ponašali nekorektno, prljavo, a zadnjih godina to je preraslo u jednu vrstu mobinga, što me i zdravstveno i na druge načine previše koštalo. Prije pola godine sam rekla - dosta.", ispričala je otvoreno Pleština dodajući kako se Jandroković i prije dolaska na ministarsku poziciju "interesirao" za njen rad. "Đakić i Jandroković su izmislili aferu s posterima za vrijeme trajanja Zagreb Meetinga kojemu je prisustvovalo 800 delegata iz cijelog svijeta, od nobelovaca do ministara, i zatražili moju smjenu radi "promoviranja Srba kao glavne žrtve Domovinskog rata u Hrvatskoj". Prije toga Žužul, kojemu je bilo najbitnije kompromitirati Račane, ukinuo je budžet za održavanje konferencije koja je unatoč svemu bila uspješna i jedina UN konvencija ikad održana u Hrvatskoj.", priča Pleština.

"Očito Jandroković godinama prati moj rad"


"Očito ministar Jandroković već godinama "prati" moj rad, ali ne tako da podržava borbu za razminiranje Hrvatske i rehabilitaciju i reintegraciju ljudi koji su stradali od mina. Nakon 12-godišnjeg uspješnog i međunarodno priznatog rada degradirao me profesionalno, smanjio mi plaću za četvrtinu i snizio ocjenu rada, pritom objašnjavajući "da se tako radi u Americi". Kad sam uložila žalbu, trebalo je proći deset mjeseci da stigne rješenje od Ministarstva uprave, kojim se ukida ta odluka ministra Jandrokovića. Nekoliko tjedna prije dala sam otkaz u MVP-u.", kazala je Pleština.

Tvrdi kako su joj podmetali kad je postala savjetnica ministra za protuminsko djelovanje jer su željeli kompromitirati Račana, pa dodaje kako su svi zaboravili da je zbog tog posla u Americi napustila položaj sveučilišne profesorice, gdje je vodila katedru političkih znanosti. Pleština, koja je najavila i pisanje knjige o tranziciji i njenim posljedicama u Hrvatskoj, kaže kako i u humanitarnom radu kojim se bavi nažalost ima kriminala i korupcije.

"HDZ je zaslužan da smo pregovore završili 2011. umjesto 2005. ili 2006."

Pleština se osvrnula i na aktualnu situaciju u Hrvatskoj.

"Svi znamo kako su izgledale pretvorba i privatizacija, pod krinkom pokretanja efikasne proizvodnje vladajući HDZ nadmoćnom je parlamentarnom većinom provukao zakone uz koje su tadašnji njegovi miljenici legalno pokrali sve što se pokrasti moglo i usput upropastili ono što je ostalo. I danas to plaćamo. Pitajte samo radnice Kamenskog ili radnike kamenoloma u Pučišćima, ili tisuće i tisuće drugih. Kod nas se nije događao kapitalizam, kod nas je bila krađa i uništavanje, dok su samo iznimke bili pravi poduzetnici koji su kreirali bogatstvo, sebi, a usput, kroz zapošljavanje, i državi.", kaže Dijana Pleština te dodaje: "HDZ je zaslužan da smo pregovore završili 2011. umjesto 2005. ili 2006. Koalicijska vlada je progurala Hrvatsku na fast track nakon međunarodne izolacije od 2000. do otvorenja pregovora i Hrvatska je bila na putu završetka pregovora najkasnije do 2007.".

Pleština je otkrila kako Račanova bolest nije imala veze s porazom na izborima 2003. godine već da je "bolesna bila koalicija". "Unutar koalicije, neodgovorno ponašanje nekih, za koje su šepirenje u medijima i vlastita sinekura bili glavni cilj, ponekad je ugrožavalo rad same vlade. Osim toga, objektivne okolnosti također su otežavale rad tadašnje koalicije. Unutarnji dug koji su naslijedili od HDZ-ove vlade bio je ogroman i pokrenuti gospodarstvo bio je apsolutni prioritet za opstanak. A stari dugovi i njihovi repovi stizali su kontinuirano. Uostalom, danas vidimo da je toga bilo i više nego što se tada slutilo. Dodate li tome neprincipijelnu opoziciju HDZ-a, koja se nije libila ni laganja ni krađe da osvoji vlast, sjetite se splitske rive, berača kestena, jumbo postera s Pinocchiom itd., uz ponašanje nekih strančica ili pojedinaca koji otada sretno kohabitiraju s HDZ-om, dolazite do odgovora zbog čega je stigao poraz na izborima.", smatra Pleština koja je poslala poruku današnjim SDP-ovcima: "Ivica je uvijek bio nezadovoljan kad su se stranački kolege hvalisali dobrim rezultatima SDP-a u istraživanjima javnog mijenja. Nije mu se sviđala euforija i redovito bi upozoravao da istraživanja mogu, ali i ne moraju biti točna, a ako i jesu, javno mnijenje se lako mijenja."

Pročitajte više