Katastrofalan odaziv birača u BiH: Do 16 sati glasalo samo 1,74 posto

U BIH i Srbiji birališta su jutros otvorena, birači mogu glasati danas i sutra od 7 do 19 sati.

Na 30 glasačkih mjesta u četiri konzularna područja u BiH do 16 sati je izašlo malo više od 4600 hrvatskih građana s pravom glasa u BiH. Da je izlazak za sada katastrofalan pokazuje činjenica da je to samo 1,74 posto od ukupnog broja registriranih birača u BiH.

Oko 3 tisuće birača je glasovalo na biralištima u Mostaru, oko 1300 u Sarajevu, u Tuzli oko 400, a u Banja Luci oko 130. Građani iz udaljenih mjesta dolaze organizirano autobusima ili osobnim automobilima, piše HRT.

Sva su biračka mjesta otvorena na vrijeme. Za razliku od prošlih izbora kad su birači mogli glasati na 124 mjesta u cijeloj Bosni i Hercegovini, ovaj put glasa se na znatno manjem broju glasačkih mjesta što će, kako kažu u veleposlanstvu, povećati gužve te je upitno hoće li svi moći glasati. U BiH-u pravo glasa ima 264 tisuće birača.

U BiH 264 tisuće, a u Srbiji 30 tisuća građana s pravom glasa

Građani iz udaljenijih mjesta dolaze organizirano autobusima ili osobnim automobilima. Pojačana je sigurnost na biračkim mjestima. U poslijepodnevnim satima i sutra očekuje se dolazak većeg broja birača.

U BiH-u pravo glasa ima 264 tisuće birača, otvoreno je 30 glasačkih mjesta u gradovima u kojima su sjedišta hrvatskih konzularnih predstavništava u BiH, odnosno u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli.

U Srbiji je otvoreno šest biračkih mjesta na kojima pravo glasa ima nešto više od 30 tisuća građana.

Od sinoć se glasa u Novom Zelandu, Australiji, Japanu, Kini i Maleziji

Zbog vremenske razlike, prvi su na izbore izašli birači u Novom Zelandu, već sinoć u 19 sati po našem vremenu i to na biračkom mjestu u Aucklandu. Od 21 sat glasalo se u Australiji, a od ponoći i u Japanu, Kini i Maleziji.

Dijaspora bira tri predstavnika za Sabor.

Pročitajte više