Dijeta smanjuje kolesterol jednako učinkovito kao i lijekovi

STROGOM vegetarijanskom prehranom može se sniziti razina kolesterola jednako uspješno kao i lijekovima, objavili su kanadski znanstvenici.

Prehrana koja sadrži prirodne biljne sterole iz povrća, voća, badema i biljnoga ulja, kao i viskozna vlakna iz zobi i ječma, snizila je razinu "lošeg" kolesterola za 29 posto u četiri tjedna grupi od 16 ispitanika.

Druga grupa, koja je dnevno uzimala 20 miligrama lijeka lovastina smanjila je u istom periodu kolesterol za 31 posto, a treća, koja je bila na dijeti s minimalnim unosom masti, za osam posto.

Studija pokazuje da bi pacijenti s visokom razinom kolesterola trebali iskušati dijetu šest do 12 tjedana prije nego što počnu uzimati lijekove, rekao je dr. James Anderson sa Sveučilišta Kentucky.

"Prehrana je ključni dio liječenja poremećaja lipida, ali zahtjeva veliku motivaciju pacijenta, ohrabrenje liječnika i savjetovanje s nutricionistima", dodao je Anderson.

Visoki kolesterol povećava rizik za kardiovaskularne bolesti, a statini dokazano smanjuju smrtnost od tih bolesti za trećinu.

(Hina) bcav dgk

Pročitajte više