Dijete izbjeglica optužuje hrvatsku i slovensku policiju za nasilje

Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

NEVLADINA organizacija Europski centar za ustavna i ljudska prava (ECCHR) objavila je kako su Hrvatska i Slovenija više puta nasilno protjerivale jedno dijete. Anonimna maloljetna osoba sad je UN-ovom Odboru za prava djece prijavila hrvatsku i slovensku graničnu policiju za nasilje, odnosno tvrdi da su Hrvatska i Slovenija višestruko prekršile Konvenciju o pravima djeteta. 

Navodi se da je dijete pripadnik naroda Rohindža, inače etničke skupine iz Mjanmara. Nije identificiran spol, a osobu predstavljaju inicijalima U.F. 

Na stranicama ECCHR-a navodi se kako je osoba U.F. imala osam godina kad je od vojne akcije pobjegla na svoje selo te je tada i odvojena od svoje obitelji. Nakon više godina traženja zaštite provela je godinu dana u BiH (2020.-2021.). 

Digitalni dokazi

Nije imala nikakvu financijsku pomoć ili medicinsku skrb, a sklonište je nalazila u šumama i napuštenim zgradama, navodi se u priopćenju. 

"Tijekom tog vremena pet je puta vraćen iz Hrvatske u BiH i izložen dosljednom nasilju. Slovenske vlasti prisilno su ga vratile prvo u Hrvatsku, a potom hrvatske vlasti u koordiniranoj akciji u BiH", navodi se. Međunarodna mreža za prava djeteta (CRIN) navodi da je dijete svoje tvrdnje potkrijepilo dokazima. 

Navedeno je da je ponašanjem hrvatske granične policije protiv U.F. prekršena zabrana mučenja i drugog okrutnog, nehumanog i ponižavajućeg ponašanja prema djeci. Tvrde da obje države, prema nacionalnim, europskim i međunarodnim zakonima, moraju djelovati u najboljem interesu djeteta i da granična policija mora prioritizirati identificiranje koliko godina dijete ima.

Pročitajte više