Dileri auta utajili 4,4 milijuna kuna, nova vozila prikazivali kao rabljena

Foto: PU istarska

USKOK je na temelju prijave istarske policije donio rješenje za provođenje istrage protiv 43-godišnjeg A. T. iz Zagreba, 46-godišnjeg S. P. iz Poreča, 44-godišnjeg D. D. iz Buja, 36-godišnjeg W. V. iz Buja, 37-godišnje K. S. iz Buja, 40-godišnje I. S. iz Buja te trgovačkog društva PD Auto Marketing sa sjedištem u Bujama.

Sumnjiči ih za zločinačko udruživanje, utaju poreza i carine, pomaganje u utaji poreza ili carine te krivotvorenja službenih ili poslovnih isprava. 

Nakon višemjesečnog istraživanja šestero ljudi uhićeno je jučer u akciji djelatnika Službe gospodarskog kriminaliteta i Službe organiziranog kriminaliteta PU istarske u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i kriminaliteta.

>> Uhićenja u Istri: Uvozili skupe aute pa oštetili državu za 4,3 milijuna kuna

Na području Buja i Poreča uhitili su 46-godišnjaka, 44-godišnjaka, 40-godišnjakinju, 37-godišnjakinju i 36-godišnjaka, dok su djelatnici PU zagrebačke istog dana na području Zagreba uhitili 43-godišnjaka.

Sumnja se da su oštetili proračun za najmanje 4.391.248,02 kune. USKOK je Županijskom sudu u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv šestero okrivljenih. 

Sumnjiči se da je prvookrivljeni, u razdoblju od 2017. do 2019. godine, na području Hrvatske, Slovenije i drugih članica EU-a, povezao u zajedničko djelovanje drugo do četvrto okrivljenika u cilju da za sebe i druge stekne nepripadnu materijalnu korist uskratom dužnih poreznih davanja po osnovi PDV-a, a na štetu Državnog proračuna.

Kako piše Glas Istre, prikrivali su stvarne prodavatelje, a nova vozila prikazivali su kao rabljena.

Pročitajte više