Dim od golemog požara u Portugalu stigao do Madrida, 400 kilometara dalje

Foto: EPA

DIM od golemog šumskog požara u središnjem Portugalu prekrio je nebodere "Četiri tornja" u Madridu 400 kilometara dalje, a stanovnici glavnog španjolskog grada žalili su se na snažan smrad. Požar, koji je opustošio portugalski nacionalni park Serra da Estrela, izbio je 6. kolovoza i do nedjelje je bio uglavnom ugašen, ali se u ponedjeljak ponovno rasplamsao, zbog čega je evakuirano nekoliko sela.

Više od 1100 vatrogasaca uz potporu 13 zrakoplova bori se s požarom, koji je progutao već više od 17.000 hektara.

Na NASA-inim satelitskim snimkama vidi se dim, koji se proteže od zapada Iberskog poluotoka prema istoku i dalje preko Madrida, gdje su hitne službe morale objašnjavati građanima da u blizini ništa ne gori.

Golemi požari i u Španjolskoj

U istočnoj Španjolskoj, međutim, stotine vatrogasaca danonoćno se bore kako bi stavile pod kontrolu dva šumska požara u provinciji Valencija. Dijelovi Iberskog poluotoka najsuši su u zadnjih 1200 godina zbog klimatskih promjena, prema istraživanju objavljenom prošli mjesec u časopisu Nature Geoscience.

Srpanj je bio najtopliji mjesec zabilježen u Španjolskoj od barem 1961., kada su počela mjerenja.

Šumski požari progutali su ove godine više od 270.000 hektara, daleko više od 15-godišnjeg prosjeka od 70.000 hektara, prema Europskom informacijskom sustavu za šumske požare. U Portugalu su šumski požari progutali oko 85.000 hektara ili gotovo 1 posto teritorija, najviše u EU.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više