Pitali smo crkve u Dalmaciji hoće li odgoditi pričesti: "Prekasno je. A šta ćemo"

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

SPLITSKO-MAKARSKA nadbiskupija uputila je preporuku da se krizme i pričesti odgode do 15. svibnja, ali to, kako sama riječ "preporuka" kaže, nije odluka. 

Župnicima je ostavljeno na volju da odluče. Zato smo ih kontaktirali da čujemo što planiraju. 

"Prekasno je za odgodu. A šta ćemo, tako je kako je"

Župa i svetište Gospe od Pojišana u Splitu ne namjerava odgađati. Pričest su imali u nedjelju. 

"Sutra su dvije krizme u 9 sati i u 11:30, i ne, ne nećemo odgađati", kazali su nam kapucini. Pitali smo ih zašto.

"Zato što je to prekasno. Nadam se da razumijete. Prekasno je, a šta ćemo, takva je situacija kakva jest", objasnio je svećenik. Pod tim misli da su vjernici već dogovorili proslave, a krizmanici su spremni.  

Don Josip Delaš iz župe na splitskoj Sirobuji, poznatoj po tome da se ondje uvijek održavaju mise unatoč preporukama i opomenama, a i po napadima na novinare koji te mise snimaju, još nije siguran što će učiniti: "Za sad ne znam ništa, nismo se još dogovorili." 

Imotski odgodio, Kašteli prodaju igračke s Isusom 

Iz Crkve sv. Franje Asiškog u Imotskom odlučno kažu da će odgoditi: "Biskup je rekao da bude tako", čuli smo pojašnjenje s druge strane slušalice. 

Župa sv. Petra apostola iz Kaštel Novog, čini se, ne razmišlja na taj način. Na Facebook stranici predlaže i prigodni poklon za krizme i pričesti. Napravili su nekakav "Čovječe, ne ljuti se" s Isusom u glavnoj ulozi. 

Vrijeme je podjele sakramenata sv. Pričesti i sv. Potvrde. podsjećamo vas da je naša župa je izdala dvije igre koje su...

Posted by Župa sv. Petra ap. - Kaštel Novi on Thursday, 22 April 2021

"Vrijeme je podjele sakramenata sv. Pričesti i sv. Potvrde. Podsjećamo vas da je naša župa izdala dvije igre koje su pravi prigodan poklon za ove prigode. Možete ih naručiti preko inboxa stranice ili kupiti u župnom uredu", napisali su na Facebooku. 

Župa u Kaštel Starom nakon mise organizira i sastanak roditelja.

Pokušali smo ih kontaktirati na župni telefon, ali nitko se nije javljao. 

U Kaštel Starom, u župi svetog Ivana Krstitelja, odlučili su prebaciti krizmu na 15. svibnja, a pričest dan kasnije. Ali vjeronauk će se održavati po rasporedu. Isto najavljuje župa iz Kaštel Kambelovca, uz to da sutra nakon mise organizira i sastanak roditelja prvopričesnika. Jer za vjeronauke i sastanke nije stigla ni preporuka odgađanja.

Svećenik s Hvara kaže da se korona dobiva u "rupama u koje krizmanici zalaze" 

Župa Svetog Duha iz Vrbnja na Hvaru, u koju je premješten don Mili Plenković, čovjek koji je s Facebook stranice Župa Hvar pisao kako ga je obradovala vijest da je umro dr. Slavko Goldstein, a kasnije je i nazivao novinare koji su to prenijeli lešinarima, spada u kategoriju onih koje ne planiraju odgovoriti. 

Živimo u vremenu u kojem postaje kristalno jasno koliko nam je život nesiguran i koliko je promašeno govoriti kako ćemo...

Posted by Župa Svetog Duha - Vrbanj on Thursday, 22 April 2021

Osim što sada na Facebook stranici župe iz Vrbnja dijeli statuse o tome kako je Netflixova serija Lucifer "otrov s TV-a na kapaljku", don Mili poručuje: 

"Poštovani krizmanici! Ne vjerujem da ste u opasnost ako ručate ili večerate s kumom ili u krugu svoje obitelji, ali ako zaželite 'velikodušno' podijeliti 'radost' primljene krizme sa svojim društvom u kakvom kafiću, disko klubu ili kako li se već zovu sve 'rupe' u koje zalazite, vjerujem da se dovodite u opasnost (...). Da bi se podijelila Prva sveta pričest u crkvi trebaju biti prvopričesnici i svećenik-djelitelj pričesti. Čak ni ja, kao župnik, nisam nužan, a pogotovo nisu nužni roditelji, rodbina ili drugi mještani. Ovo nije apel da ne dolazite na ta slavlja, nego samo objašnjenje da potencijalna nemogućnost drugih da prisustvuju tom slavlju ne dovodi u pitanje 'slavlje' podjele dotičnih sakramenata", objašnjava don Mili. 

Fratar iz Podbablja kaže da nas u Indexu to ne bi trebalo zanimati

Fra Nedjeljko Čarapić iz župe svetog Luke u Podbablju kod Imotskog kaže da su oni već odradili krizme i pričesti i da nas s Indexa ne bi trebalo zanimati hoće li se takve stvari održavati. 

S istim pitanjem kontaktirali smo župu Gospa Rožarica iz Vrlike. 

"Bit će pričesti i krizmi, ali u nas je to župnik stavio krajem petog mjeseca i početkom sedmog je krizma", objasnili su. To je u skladu s preporukom. 

U okolici Dubrovnika odgodili primanja sakramenata

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji donesena je odluka o odgađanju krizmi i pričesti. Stupila je na snagu u nedjelju 11. travnja i traje do nedjelje 16. svibnja.  

Zvali smo da provjerimo planira li se toga pridržavati don Miljenko Babaić, prijatelj Marka Perkovića Thompsona. Prošle godine imenovan je župnikom župe sv. Ilara u Mlinima, između Dubrovnika i Cavtata. 

Don Babaić na pitanje o odgodi pričesti: Bog van da zdravlje

Upitali smo ga planira li odgoditi krizme i pričesti, a kad smo rekli da smo iz Indexa, poručio je "Bog van da zdravlje" i prekinuo poziv. Nazvali smo ga da pitamo zašto je prekinuo poziv. "Nisam ja novinar", kazao nam je kratko.

U mjestu Vid nedaleko od Metkovića župnik je don Mile Čalo. Poznati navijač Hajduka i svećenik odlučio je poštivati mjere, a opet održati slavlja poput krizmi, pričesti i vjenčanja.

"Kod nas će biti 16. i 30. svibnja, odnosno kad se mjere povuku. Mi smo s datumima sretniji, pogodili smo termine", kaže don Mile.

Na pitanje što će biti ako se mjere produže odgovara: "Ako se produže, onda ćemo poštivati one koji su ih donijeli." 

Pročitajte više