Dio duga tvrtke Autocesta Rijeka - Zagreb platit će građani?

TVRTKA Autocesta Rijeka - Zagreb ove godine mora platiti više od pola milijarde duga kredita, dok će sljedećih godina ta dugovanja narasti na 11 milijardi.

Kritične godine će biti 2013. i 2014. godine. Ministar pomorstva, prometna i infrastrukture Zlatko Komadina nije isključio mogućnost da se dug ili barem jedan njegov dio pretvori u javni dug, odnosno da će ga platiti građani Hrvatske.

"Treba razgovarati s Ministarstvom financija o reprogramiranju ili refinanciranju jednog dijela obveza", kazao je Komadina, piše HRT. Iz ARZ-a, pak, tvrde kako uredno posluju i podmiruju svoje obveze.

Za svoju preinvestiranost i prezaduženost okrivljuju nametnuti projekt proširenja koncesijskog područja 2007. godine kada su preuzeli obvezu plaćanja koncesije i izgradnje sjevernog kolnika riječke obilaznice. Podsjetimo da se na riječkoj obilaznici ne naplaćuje cestarina.

Iz tvrtke obavještavaju da su za sve dugoročne kredite dobili jamstva države te su tijekom prišle i 2010. godine o svemu informirali vlasnike i riješili dio otvorenih obveza.

Pročitajte više