Dio hrvatskih svećenika prijeti, vrijeđa, tuče se i veliča ustaštvo. Ovo su primjeri

Foto:Index, Facebook, screenshot/Youtube, Davor Javorovic/ PIXSELL, Nikola Čutuk/ PIXSELL

NEKI crkveni veledostojnici, dakle oni koji bi trebali pristojno propagirati vjeru, u Hrvatskoj zastrane i do nivoa potpune nesnošljivosti prema drugima.

Svi oni u pravilu od Crkve ne snose ozbiljne posljedice, pa ispada da su dežurni grješnici samo ispred crkvenih vrata, dok je hrvatski kler očito svetiji i od Crkve same.

Šegi traži od Boga da Puljkova djeca budu pederi i lezbijke

Zadnji primjer svećeničkog verbalnog divljaštva je slučaj fra Branimira Šegote zvanog - Šegi. 

Prošlog tjedna je u Splitu napadnut i pretučen volonter. Napad je splitski gradonačelnik Ivica Puljak osudio. Šegoti se takvo što nije svidjelo te se oglasio ispod objave na Facebook stranici Dalmacije danas

>> Svećenik se obratio Puljku: Đubre izopačeno, spodobo. Dabogda ti dica bili pe*eri

"Bijedniče Puljak, dao Bog da ti dica budu pederi i lezbijke! Đubre izopačeno, spodobo, umrit ćeš u svojoj izopačenosti", napisao je.

"Zar se tako razgovara sa Božjom djecom. Nego ti nama reci je*eš li štogod, ne dao bog nečije dijete?" provocirao je stanoviti Almir.

"Misliš na svoje dijete, Almire", odgovorio je Šegota.

O Šegoti je inače pisala i Radnička fronta još 2018. godine kao čovjeku koji je više puta iskazao svoje ustaštvo.

Objavio je 2018. godine niz objava u kojima otvoreno veliča ratnog zločinca Ante Pavelića, pozdravlja s ustaškim pozdravom "Za dom spremni" te u svojim komentarima sam sebe naziva ustašom. Osim toga, na njegovom profilu mogla se pronaći i slika na kojoj je fotografirao sebe kako pozira ispred slike Ante Pavelića koja stoji na zidu. Očito je, s obzirom na inventar u pozadini prostorije u kojoj se nalazi sporna slika, da je riječ o župnom uredu u kojemu radi i živi fra Branimir Šegota, piše Radnička fronta.

Predstoji vidjeti hoće li Šegota Šeki snositi kakve posljedice, no sama činjenica da mu devijacije nisu strane govori o tome da ga za njegove postupke nije strah, a zašto bi ga bilo strah kad malo koji crkveni veledostojnik uopće bude sankcioniran?

Pater se unosio u lice Berošu

Pamtimo i nedavni prosvjed pred KBC-om Rebro protiv covid-potvrda, na koji je stigao i svećenik. Radi se o pateru Zdravku Kneževiću, koji je rekao da dolazi u svoje ime, kao da to amnestira svako devijantno ponašanje.

>> Svećenik se unosi Berošu u lice: "Izdajice, izdajice"

Svećenik se unosio u lice ministru Berošu i vikao mu da je izdajnik. 

Crkva, odnosno Hrvatska pokrajina Družbe Isusove, od patera Kneževića se ogradila, ali okvirno tu je cijela priča stala.

Vrbanić poručio sumještaninu da je ljudski isprdak

Podsjetimo i na slavonskog svećenika Andriju Vrbanića, koji stoluje u siromašnom slavonskom selu Ivanovac.

On je misu održao na Cvjetnicu 2020. godine, a tada ga je prijavila policija. Zasmetala je ta misa jednom sugrađaninu koji je upozorio na nepridržavanje epidemioloških mjera.

"Ne skrivaj se iza hijeroglifa ako imaš muda. Da imaš, bio bi čovjek kao i svi drugi. Ti si obični ljudski isprdak. Ali već smo te odavno dešifrirali. Nadoći ćeš ti kad-tad. A onda znaj da će biti bolno. Takvog smeća mi imamo na svakom koraku. I što se ti imaš bojati kad ionako ne ideš u crkvu. Takvi nam i ne trebaju. S tobom i takvima kao ti bismo mogli eventualno obrisati dupe", bio je odgovor ovog svećenika.

Inače, izjavio je tada Vrbanić za Index kako nije bilo mise, nego su ljudi došli u crkvu da im blagoslovi grančice.

>> Svećenik iz siromašnog slavonskog sela razbio skupi Mercedes

Radi se i o svećeniku koji je na račun Župe kupio Mercedes vrijedan između 350 i 400 tisuća kuna, koji je ubrzo i slupao.

Osim toga, jedan je od svećenika koji veličaju ustaše. Kako je Index pisao 2017., Vrbanić je na svom Facebooku objavljivao uhata "u", šahovnice s prvim bijelim poljem te ostalu ustašku ikonografiju.

Babaić nad grobovima veterana napao Mesića

Svećenik Dubrovačke biskupije Miljenko Babaić na dubrovačkom groblju Boninovo, prigodom polaganja vijenaca u povodu Dana državnosti 2009., molitvu za poginule branitelje iskoristio je za napad na predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića.

Babaić je spominjao Drugi svjetski rat te zločine koje su počinili partizani. Babaić je za Mesića rekao kako se svrstao samo na jednu stranu, dodavši kako su zapravo svi antifašisti lažni, kao i da je antifašistički pokret zločinački.

>> Don Babaić proklinjao predsjednika Mesića nad grobovima hrvatskih branitelja

Don Miljenko Babaić dobro je poznat u dubrovačkoj javnosti, posebice nakon izjave prigodom otvaranja granice između Hrvatske i BiH kod mjesta Ivanica, kada je rekao kako unatoč kršćanskom učenju neprijateljima ne treba praštati.

Babaić je često pjevao o marširajućoj Pavelićevoj gardi, a nije se libio javno se s oltara obračunati s dijelom medija. Također za njega nije bilo ni strano izražavati svoje političke stavove tijekom misnog slavlja. 

Babaić je poznat i po tome što je svojedobno predvodio fizički napad na pripadnike dubrovačkih antifašista koji su imali skup u Dubrovniku. 

Delaš vrijeđao novinare

Za vrijeme strogih mjera u travnju 2020. godine don Josip Delaš održao je misu u župnoj crkvi sv. Leopolda Mandića u Splitu, a čitav događaj obilježili su incidenti.  

Novinarka Dalmatinskog portala napadnuta je tom prilikom u crkvi u kojoj je unatoč zabrani zbog epidemije i na Uskrs, kao i na Cvjetnicu, održana misa. Muška osoba ju je udarila po rukama i tako joj izbila mobitel kojim je snimala misu.

Ostale novinare vrijeđao je don Josip Delaš.

 

"Ajd'te k vragu! Đava vas sve odnija! Nemojte sr*** po nama! Ajte ća! Jel čuješ šta ti govorim", vikao je don Delaš na novinare ispred crkve na Sirobuji. 

Splitsko-makarska nadbiskupija ispričala se u priopćenju zbog ponašanja don Josipa Delaša.

Štefančić pijan izvrijeđao konobaricu, još prije se tukao, gađao pepeljarom...

Ozbiljan slučaj dolazi i iz Ogulina. Radi se o ponašanju svećenika Josipa Štefančića.

Konobarica Ana Stipetić, naime, požalila se biskupu gospićko-senjskom Zdenku Križiću, objasnivši kako ju je on u vidno alkoholiziranom stanju verbalno napao i izvrijeđao.

"Svećenik me optužio da kradem i ne kucam račune. Radim ovaj posao niz godina i nikada to nisam doživjela ni od koga, pa me njegov postupak jako iznenadio i uvrijedio, a ovo mu nije prvi ispad od kada je premješten u Ogulin. Osim toga je vrijeđao i mojeg pokojnog svekra na nacionalnoj osnovi", tvrdi Ana Stipetić.

Ubrzo je iz Gospićko-senjske biskupije dobila odgovor. U odgovoru je pisalo kako biskup izražava žalost, ali i da je "vlč. Josip u razgovoru istaknuo kako mu nije bila namjera vrijeđati vašeg pokojnog svekra na nacionalnoj razini".

"Kaže da je rekao da je on bio Srbin, ali nije imao nakanu vrijeđanja, jer je dobro poznavao Vašeg pokojnog svekra, za kojega kaže da su skupa igrali nogomet pa čak imali i prijateljski odnos", bizarno je pojašnjenje.

Kako je pisao Zadarski.hr, ovakvo ponašanje ovom svećeniku nije strano.

Službovao je u Cvitoviću kod Slunja, zatim u mjestu Plitvice u Lici, da bi eto stigao i u Ogulin. Mediji su već pisali da je pijančevao i potukao se u jednom kafiću, konobaricu koja ga je odbila poslužiti gađao je pepeljarom, u restoranu Buk istoimene robne kuće u Slunju šakom u glavu udario je vozača Ivana Jurčića. Kao pasionirani lovac u autu je nepropisno vozio lovačku pušku, a uspio se i sudariti sa stablom ispred crkve u Cvitoviću, tad je bio također alkoholiziran.

Ovaj čovjek, inače, dobitnik je nagrade Grada Slunja za osobne zasluge i doprinos obnovi crkve u Cvitovićima i Lađevcima.

Na pogrebu djevojčice predbacivao roditeljima jer malenu nisu krstili

Skandalozan je slučaj iz Buzeta koji datira iz 2007. godine.

Na pogrebu desetomjesečne bebe svećenik Lino Rakar predbacivao je roditeljima zašto malenu nisu - krstili.

On je roditelje pitao zašto je nisu mogli krstiti prije odlaska liječniku. Sve je zgrozio, pa su mnogi s negodovanjem napustili crkvu prije kraja propovijedi. Propovijed je, navodno, održao pijan.

"Nisam bio pijan! Vi nikad ne popijete?" kasnije se opravdavao novinarima, kazavši i da je možda bio malo grub prema majci, ali ništa zlo nije rekao.

Odgurnuo ženu, glumio da je policajac

Mještani Luke bojkotirali su mise don Tomislava Vlahovića te su pisali nadbiskupu kako takvog svećenika ne zaslužuju:

"Don Tomislav je šerifovao i grubo fizički odgurnuo Miru Šutrin iz Luke u njenom domu i pred njenim unucima, zbog čega je ova žena doživila šok! Gospođa Šutrin inače brine o uređenju i čistoći mjesne crkve sv. Stjepana u Luci već godinama i kod nje se nalaze ključevi crkve. Don Tomislav očito te večeri nije bio zadovoljan što je crkva zaključana, a njemu je trebala iz nekog razloga, pa je potražio Miru Šutrin i silom uzeo ključ."

>> DORH podigao optužnicu protiv svećenika koji se predstavljao kao policajac

Sve to bilo je 2020. godine.

A dvije godine prije ovog slučaja on je stao na autobusno ugibalište na cesti koja vodi od Benkovca prema mjestu Lepuri te je, iako mu je bilo poznato kao policijskom kapelanu svećeniku da radnju zaustavljanja vozila policijskom palicom može izvoditi samo ovlaštena osoba, kao i potraživati dokumentaciju od građana, kroz prozor svog vozila mahao rukom držeći palicu s natpisom "stop policija".

Napravio je to kako bi zaustavio vozilo koje je prethodno pretekao, smatrajući da se kreće nedopuštenom brzinom. 

Radikalni stavovi Košića

Najočitiji primjer svećenika koji radi što mu pada na pamet jest biskup sisački Vlado Košić. On ipak ne psuje kočijaški i ne mlati se, dakle ne krši zakon u očitom smislu, ali njegovi stavovi o civilizacijskim pitanjima toliko su dekadentni da zaslužuje spomen.

Podsjećamo na njegovo izlaganje na predstavljanju knjige Josipa Pečarića o Marku Perkoviću Thompsonu, kad je rekao da ustaštvo nije bilo fašizam, nego organizirano vojno djelovanje u obrani Hrvatske kao države, o čijoj su se naravi pozitivno izrazili i bl. Alojzije Stepinac i dr. Franjo Tuđman.

Nakon potresa u Petrinji govorio je, pak, kako se protiv njega ne možemo boriti kao protiv Turaka, komunista ili Srba.

Govorio je pozitivno i o ratnom zločincu Dariju Kordiću.

"Ja ne vjerujem da je Dario Kordić zločinac bez obzira na presudu. Smatram da je ona rezultat političke nagodbe i političkih igara, a ne na temelju dokaza", rekao je Košić u lipnju 2014. godine kad je na aerodromu dočekao Kordića puštenog iz Haaga zbog odslužene dvije trećine kazne.

Košić ima i radikalne stavove prema istospolnim zajednicama.Tako je iskoristio božićnu polnoćku kako bi se obrušio na pripadnike seksualne manjine.

"Rađa nam se sve manje djece, dopušta se pobačaj i ništa se ne poduzima protiv toga, zakonom su se legalizirale istospolne zajednice koje ne mogu imati djece, ali im se dopušta u nekim slučajevima i posvajanje djece. Koje li okrutnosti, koje li dekadencije civilizacije!" rekao je između ostaloga Košić.

Pročitajte više