Ovo su priče američkih učitelja i medicinskih sestara koji se odbijaju cijepiti

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Joe Biden poziva američke poslodavce da postave ultimatume svom osoblju - cijepljenje ili otkaz. Predsjednik kaže da će uskoro propisati obvezu da svi zdravstveni radnici budu cijepljeni te je pozvao savezne države da učine isto s nastavnicima.

U Concordu, u saveznoj državi New Hampshire, zapanjujuće je vidjeti neke sudionike velikog prosvjeda protiv obaveznog cijepljenja da nose bolničke odore. Leah Cushman spremna je izgubiti posao medicinske sestre umjesto da se cijepi, piše BBC.

Medicinska sestra: Ako se razbolim, to je Božja volja

"Moja uvjerenja su religiozna. Vjerujem da me moj tvorac obdario imunološkim sustavom koji me štiti, a ako se razbolim, to je Božja volja. Ne bih uzimala lijekove koji utječu na imunološki sustav", rekla je Cushman, koja negira da postoji bilo kakav sukob između ovih uvjerenja i odgovornosti njezina posla.

Cushman tvrdi da su cjepiva protiv covida i dalje eksperimentalna, unatoč tome što Pfizerovo cjepivo ima puno odobrenje Agencije za hranu i lijekove (FDA) u SAD-u, što znači kako FDA smatra da je prikupljeno dovoljno podataka koji ukazuju na to da je sigurno i učinkovito. No ona kaže kako više ne namjerava primiti nijedno cjepivo.

Ravnatelj bolnice: Odluka o obaveznom cijepljenju je ispravna

Ravnatelji koji su već odlučili uvesti obavezno cijepljenje u svojim bolnicama kažu da se prije svega radi o tome da se pacijenti osjećaju sigurno. No, Scott Colby, ravnatelj bolnice Upper Connecticut Valley, priznaje da je ostao bez nekoliko medicinskih djelatnika zbog obaveze cijepljenja i to u vrijeme epidemije delta soja i zaostalih postupaka koji nisu povezani s covidom.

Ravnatelj bolnice kaže da je odluka o obaveznom cijepljenju ipak ispravna, dijelom i zbog toga što se radi o ozbiljnoj bolesti, koja je češća među necijepljenima i koja vodi prema gubitku resursa. No Colby također kaže da smatra da neki od protivnika cijepljenja nemaju samo medicinsko ili vjersko uporište: "Nije samo covid-19 u pitanju. Postoje i druga cjepiva koja zaposlenici moraju primiti, poput MMR-a ili hepatitisa. Dakle, reći da ovo nije političko pitanje bilo bi neiskreno."

Viša medicinska sestra Leah Cushman također je izabrana zastupnica Republikanske stranke u svojoj saveznoj državi i kaže da se radi o pitanjima slobode: "Bidenova administracija cilja na naša suverena prava. Mi smo medicinski stručnjaci, ali i dalje imamo mogućnost odabira što će se dogoditi s našim tijelima."

Neke od medicinskih sestara na spomenutom prosvjedu smatrale su da se bolnice bave politikom te da će, ako se doista radi o povjerenju pacijenata, rješenje biti u tjednom testiranju, a ne u cijepljenju, s obzirom na to da čak i cijepljeni mogu prenositi virus. Međutim, čak i mogućnost redovnog testiranja neprihvatljiva je za mnoge Amerikance koji se odbijaju cijepiti.

Izgubio posao učitelja jer se nije htio cijepiti

Kahseim Outlaw upravo je iz tog razloga izgubio posao u Wallingfordu u Connecticutu. Prošle je godine u svojoj srednjoj školi proglašen učiteljem godine, ali smatrao je da ne može prihvatiti obavezno cijepljenje koje su uvele državne vlasti.

"U svom životu ne koristim nikakve vrste sintetičkih sastojaka, bilo da je to u medicinske svrhe, suplementaciju ili hranu. Dakle, ideja o cijepljenju je nešto što je u direktnoj suprotnosti s načinom na koji živim svoj život", rekao je Outlaw za BBC.

Kao i svim nastavnicima u njegovoj saveznoj državi, Outlawu je ponuđena alternativa tjednog testiranja, ali je rekao da to smatra nepotrebnim i neugodnim medicinskim zahvatom: "Način na koji nam naša duša govori, taj mali glas koji nam govori kada je nešto usklađeno, taj glas mi govori da sada moram donijeti ovu posebnu odluku."

Jedina stvar na koju je Outlaw bio spreman je test na protutijela, koji bi pokazao da je u prošlosti bio zaražen covidom, kao što vjeruje da jest, pa bi time imao prirodni imunitet na koronavirus. Prihvaća da je nemoguće odrediti koliko će taj prirodni imunološki odgovor trajati. No to nije opcija koju mu nudi poslodavac.

"Protivim se cjepivu jer nije bilo dovoljno godina studija"

Naravno, u učionici bi Kahseim Outlaw bio u bliskom kontaktu s učenicima, ali što je sa zaposlenicima koji kod kuće rade potpuno izolirano? Imaju li njihovi poslodavci pravo zahtijevati cijepljenje? Rob Segrin živi blizu Mount Monadnocka u zabačenom dijelu ruralnog New Hampshirea, ali rečeno mu je da će izgubiti posao u IT sektoru ako do kraja ovog mjeseca ne primi prvu dozu cjepiva.

"Moj posao je 100 posto na daljinu, posao od kuće za federalnog vanjskog dobavljača. Nikada ne ulazim u ured, nikada ne komuniciram s ljudima. Protivim se cjepivu jer po mom mišljenju nije bilo dovoljno godina studija, ali štitim svoju obitelj kako god mogu", kaže Segrin te dodaje: "Osjećao sam kao da je ova naredba 'učini ovo ili ćeš izgubiti posao' osobni napad na mene i moju obitelj. Kao da žele uništiti moju egzistenciju."

Virus i dalje ubije oko 1500 Amerikanaca dnevno

Segrin kaže da su njegovi razgovori s poslodavcem dosad bili neuspješni i da izgleda kako će izgubiti posao s punim radnim vremenom, a kao rezultat toga i zdravstveno osiguranje i zdravstvene beneficije svoje obitelji.

Diljem SAD-a bilo je velikih nedosljednosti u javnoj politici u vezi s cjepivom, baš kao što je bilo nedosljednosti na svakom koraku tijekom ove pandemije, a republikanske države nastavljaju se boriti protiv obaveznog cijepljenja. No dok se SAD hvata u koštac s argumentima o osobnim slobodama i javnom zdravlju, brojke pokazuju da virus i dalje uzima gotovo 1500 američkih života dnevno, zaključuje BBC.

 

Pročitajte više