Dioničari tužili News Corp.: Tvrtka odgovorna i za prisluškivanje Gordona Browna

GRUPA dioničara News Corp.-a tužila je ovu kompaniju zbog skandala o hakiranju telefona koje je provodio njihov tabloid News of the World. Tužba News Corp. tereti za upravljačke propuste velikih razmjera.

Dioničari, koje predvodi Amalgamated Bank, su tužbu podnijeli još u petak, a nekoliko mirovinskih i sindikalnih fondova se pridružilo tužbi. ovi dioničari posjeduju nešto manje od 1% vlasničkog udjela u korporaciji. Podsjetimo, zaposlenici News of the Worlda su hakirali mobitel nestale 13-godišnje djevojčice, za koju se kasnije ispostavilo da je mrtva. Osim toga, dioničari tužbom propituju i News Corp.-ovu akviziciju Shine Group Ltd.-a, koju je osnovala kćer vlasnika kompanije Ruperta Murdocha.

Kompanija odgovorna i za prisluškivanje Gordona Browna

Skandal je danas dobio novu dimenziju kada je bivši britanski premijer Gordon Brown optužio novinare Sunday Timesa i The Suna da su se pokušali dokopati privatnih informacija iz njegovih financijskih izvješća i glasovnih poruka na njegovom telefonu. Te novine pripadaju Kompaniji News International, koja je podružnica Murdochove korporacije News Corp.

Te ilegalne radnje datiraju i deset godina unazad, a novinari Suna su tada objavili priču o Brownovom teško bolesnom sinu, prethodno se dočepavši privatnih podataka o njegovom slučaju. Osim toga objavljeni su i podaci o Brownovim financijskim transakcijama, a navodilo se kako je kupio stan Roberta Maxwella po "smiješnoj" cijeni.

Pročitajte više