Dionice Twittera skočile 22% nakon što je objavljeno da će ga Musk ipak kupiti

Foto: Profimedia

ELON MUSK jučer se opet predomislio pa je objavio da je ponovno zainteresiran za kupnju Twittera, ali ovaj put po izvornoj cijeni od 54.20 dolara po dionici. Dogovor o kupnji mogao bi biti postignut već u petak, piše niz američkih medija. 

Dionice Twittera skočile su čak 22% nakon što je Bloomberg prvi izvijestio o planovima izvršnog direktora Tesle da nastavi sa svojim ugovorom o kupnji tvrtke, piše Forbes. Trgovanje tim dionicama Twittera potom je zaustavljeno. Musk je navodno pisao Twitteru i tako im obznanio svoje planove. Ni jedni ni drugi nisu odgovorili na zahtjeve za komentar. 

Muskov prijedlog da se uskladi s izvornim uvjetima ugovora znači da se Twitter suočava s budućnošću pod vodstvom milijardera koji je mjesecima javno kritizirao njegovu upravu i dovodio u pitanje njegovu vrijednost. To također znači da njegove tvrdnje - o tome koliko je botova na Twitteru, primjerice - vjerojatno neće biti pažljivo ispitane u sudnici.

Musk i Twitter na sudu

Musk je mjesecima pokušavao odustati od ugovora o kupnji Twittera, potpisanog u travnju. Tvrdio je da ga je Twitter obmanuo s informacijama o količini botova, automatiziranih profila iza kojih ne stoje pravi ljudi. Službeno je prekinuo ugovor u srpnju, a Twitter ga je tužio sudu u Delawareu kako bi ga prisilio da nastavi s kupnjom. Početak suđenja zakazan je za 17. listopada. 

Tijekom nekoliko tjedana koji su prethodili tom obračunu odvjetnici obiju strana ispalili su kanonade sudskih poziva jedni na druge s ciljem izmamljivanja svjedočenja i dokaza. Muskova strana trebala je pokazati da je Twitter prekršio uvjete dogovora. Twitter je tvrdio da je Musk problem s botovima iskoristio kao izgovor za odustajanje od ugovora koji više nije smatrao isplativim.

Najveći dioničar Twittera

Muskov pravni tim stjecao je dojam da slučaj ne ide dobro jer je sutkinja Kathaleen St. J. McCormick opetovano stajala na strani Twittera u predsudskim presudama, navode izvori. Čak i uz kasnu pojavu zviždača na Twitteru, koji je tvrdio da rukovoditelji nisu bili spremni po pitanju sigurnosti i problema s botovima, postojala je zabrinutost da Muskova strana neće moći dokazati materijalni negativni učinak, pravni standard potreban za izlazak iz ugovora.

Dioničari Twittera glasali su 13. rujna za prihvaćanje ponude za otkup koju je Musk poslao. Tvrtka je u to vrijeme rekla da je 98.6% glasova bilo za dogovor. Musk, najveći dioničar Twittera, nije uopće glasao, navode ljudi bliski tom krugu. Musk je posjedovao gotovo 10% Twittera, više od 73 milijuna dionica, kada je pristao kupiti tvrtku.

Pročitajte više

 

Pročitajte više