DIP: HRT može prenositi borbu Mirka Filipovića, ali samo ako se ne spomene njegova kandidatura

DRŽAVNO izborno povjerenstvo (DIP) zaključilo je danas kako nema zapreke da Hrvatska radiotelevizija (HRT) sutra emitira prijenos borbe Mirka Filipovića za naslov svjetskog prvaka Ultimate Fighta, iako je kandidat na listi jedne političke stranke.

Nema zapreka da se borba Mirka Filipovića prenosi jer je riječ o njegovim redovitim profesionalnim aktivnostima, no HRT tijekom prijenosa ne smije navoditi njegovu kandidaturu na izborima i stranačku pripadnost, stajalište je koje je DIP dao povodom upita HRT-a da li bi prijenos borbe predstavljao kršenje Pravila o postupanju elektroničkih medija s nacionalnom koncesijom tijekom izborne promidžbe.

DIP upozorava HRT da tijekom prijenosa Filipovićeve borbe nije dopušteno snimanje eventualno istaknutih stranačkih ili sličnih simbola.

Ako bi Filipović sam isticao svoju stranačku pripadnost, simbole stranke ili kandidaturu, to bi izlazilo iz njegovih redovitih sportskih aktivnosti i predstavljalo izbornu promidžbu, odnosno kršenje načela ravnopravnosti propisanog u Pravilima. Stoga, DIP upozorava da HRT o tome mora voditi računa tijekom eventualnog razgovora s Filipovićem.

Isto stajalište DIP je zauzeo i u slučaju prijenosa utakmica rukometnog kluba Zagreb, čiji je trener Lino Červar, također kandidat na jednoj stranačkoj listi.

U DIP-u na kraju ističu da jednako valja postupati i kod prijenosa ostalih sportskih događaja ako se bilo koji od sudionika nalazi na nekoj od prihvaćenih izbornih lista.

Mirko Filipović kandidat je SDP-a u prvoj, a Lino Červar HDZ-a u osmoj izbornoj jedinici.

Pročitajte više