DIP: Određeno 155 inozemnih biračkih mjesta u 50 država

DRŽAVNO izborno povjerenstvo (DIP) priopćilo je danas da je suglasnost za održavanje predsjedničkih izbora u diplomatskokonzularnim predstavništvima i inozemnim uredima Republike Hrvatske dalo 50 država, na čijem je području određeno ukupno 155 biračkih mjesta.

DIP napominje da biračko pravo u inozemstvu mogu ostvariti hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, koji se na dan izbora zateknu izvan Hrvatske, te birači koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, ali trajnije borave u inozemstvu.

Najviše biračkih mjesta određeno je u BiH (42), a slijede Australija i Njemačka (po 15 biračkih mjesta), Srbija i Crna Gora (sedam), dok je u ostalim državama određen manji broj biračkih mjesta s obzirom na broj birača, odnosno hrvatskih državljana koji će glasovati u pojedinoj državi.

U DIP-u ističu da su sva navedena biračka mjesta objavljena na njihovoj službenoj web stranici (www.izbori.hr ).

Glasovanje na biračkim mjestima u inozemstvu na dan izbora, 2. siječnja trajat će od 7 do 19 sati prema lokalnom vremenu.

Prvo biračko mjesto, računajući prema vremenu u Hrvatskoj, otvorit će se na Novom Zelandu, 1. siječnja iduće godine u 19 sati, dok će glasovanje završiti zatvaranjem biračkog mjesta u američkom Los Angelesu, 3. siječnja u 3 sata iza ponoći, stoji u DIP-ovu priopćenju.

Pročitajte više