DIP ukorio medije zbog Puljka u Splitu. Nemaju problem s Plenkovićem u Mostaru

Foto: Arhiva

Državno izborno povjerenstvo (DIP) opetovalo je danas svoj načelan stav kako sudionici izbora za Hrvatski sabor u vrijeme izborne šutnje trebaju izbjegavati pojavljivanje na javnim događajima ukoliko je to moguće.

Ako je pak pojavljivanje na nekom javnom događaju nužno zbog ranije preuzetih obveza, javni istup izbornog sudionika mora biti smanjen na najmanju moguću mjeru i ne smije biti objavljen u medijima, poručio je DIP, upitan za nastup Ivice Puljka, kandidata SDP-ove koalicije u 10. izbornoj jedinici, na predstavljanju programa za blagdan svetog Duje u Splitu.

Državno izborno povjerenstvo je priopćilo i kako je medij koji je prenio vijest o tome, postupio protivno DIP-ovu priopćenju o poštivanju izborne šutnje, a u kojem je DIP podsjetio i medije i medijske nakladnike da i oni imaju svoj dio odgovornosti u poštivanju te šutnje.

Pozvao ih je da ne prenose eventualne konferencije za medije, javne događaje ili obraćanje javnosti izbornih sudionika, odnosno ostalih neposrednih ili posrednih sudionika promidžbe, bez obzira radi li se o temi koja je izravno vezana uz izbornu promidžbu ili o bilo kojoj drugoj temi.

Plenković u Mostaru

Inače, tehnički premijer Andrej Plenković danas je otputovao u Mostar zajedno s ministrima Gordanom Grlićem Radmanom i Damirom Habijanom, o čemu je izvijestila većina medija. U BiH su jutros otvorena birališta na kojima Hrvati koji imaju prebivalište u toj zemlji biraju zastupnike za hrvatski sabor, dok je u Hrvatskoj na snazi izborna šutnja.

Plenković je u Mostaru prisustvovao otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva, na kojem je Hrvatska zemlja partner. Tamo je obećao BiH da će imati golemu potporu Hrvatske na putu prema EU te ocijenio da za njegov nastavak treba osigurati jednakopravnost triju konstitutivnih naroda. Susreo se s raznim regionalnim državnicima, između ostalih, i sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. 

DIP se u svom priopćenju nije osvrnuo na Plenkovića. Iz Gonga kažu da se Plenković prethodno obratio DIP-u kojemu, kako kažu, nije sporno da je Plenković danas u Mostaru, te su mu preporučili da "javni istup smanji na najmanju moguću mjeru" na događaju, a hrvatskim medijima da o tome pišu nakon izborne šutnje.

Zaprimljene dojave građana o kršenju izborne šutnje

Tijekom cijelog današnjeg dana i sutra do 19 sati, u Hrvatskoj je na snazi izborna šutnja za koje je zabranjena svaka izborna promidžba za čije kršenje na saborskim izborima nisu predviđene novčane kazne.

U DIP-u kažu kako su danas zaprimili dojave o kršenju šutnje na društvenim mrežama, da su im se građani žalili zbog letaka pojedinih stranaka koje su našli u poštanskim sandučićima i pod brisačima automobila.

Do DIP-a su stigle i pritužbe o postavljanju reklamnih plakata te o tome da su pojedine televizijske kuće danas emitirale reprize emisija koje su se doticale izbora.
 

Pročitajte više