Diplomati: Meloni u svađi s drugim vođama G7. Ne da im da prijeđu crvenu liniju

Foto: EPA

Italija je zahtijevala uklanjanje spominjanja "sigurnog i legalnog pobačaja" iz završne izjave ovotjednog summita skupine G7, rekli su diplomati. Visoki američki dužnosnik rekao je da je američki predsjednik Joe Biden odbio taj zahtjev.

U priopćenju skupine G7, objavljenom nakon summita čelnika u Hirošimi u Japanu 2023., poziva se na "pristup sigurnom i legalnom pobačaju te skrbi nakon pobačaja". Sličan poziv predložili su francuski i kanadski diplomati tijekom pregovora uoči sastanka 2024., čiji je domaćin talijanska nacionalno-konzervativna premijerka Giorgia Meloni.

Meloni otkrila da je njezina majka bila blizu toga da je pobaci

"Sve druge zemlje su ih podržale, ali to je bila crvena linija za Meloni pa je nema u konačnom tekstu", rekao je jedan diplomat za Reuters. Ured Meloni rekao je da nijedna nacija nije tražila uklanjanje "pitanja vezanih uz pobačaj" iz nacrta zaključaka, a talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je da se pregovori nastavljaju.

"Različite delegacije raspravljaju o tome, tako da je prerano raditi analize i beskorisno davati predviđanja. Vidjet ćemo na kraju kakav će biti dogovor", rekao je Tajani za talijanski TV kanal Sky.

Meloni je odlučno protiv pobačaja, a u nedavnoj autobiografiji otkrila je da je njezina majka bila blizu toga da je pobaci. Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je danas da Francuska ne dijeli stavove o pobačaju s Italijom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.