Diplomatska misija SAD-a za Palestince preimenovana, odgovarat će izravno Washingtonu

Foto: EPA

AMERIČKA diplomatska misija za Palestince u Jeruzalemu priopćila je da je preimenovana i da će odsad izravno izvještavati Washington "o suštinskim pitanjima", signalizirajući time nadogradnju odnosa uoči planiranog posjeta predsjednika Joea Bidena.

Bivša "Jedinica za palestinske poslove" (PAU) preimenovana je u "Američki ured za palestinska pitanja" (OPA). Prije nego što je postao PAU, ta je institucija bila američki konzulat u Jeruzalemu i žarište ciljeva palestinske državnosti u gradu.

"Promjena imena je napravljena kako bi se bolje uskladila s nomenklaturom State Departmenta"

Bidenov prethodnik Donald Trump razbjesnio je Palestince i oduševio Izraelce kad je zatvorio konzulat i preimenovao ga u PAU te stavio u okvir američkog veleposlanstva koje je premješteno iz Tel Aviva u Jeruzalem 2018. godine.

"OPA djeluje pod pokroviteljstvom američkog veleposlanstva u Jeruzalemu i izravno izvještava o suštinskim stvarima Ured za bliskoistočne poslove State Departmenta", rekao je glasnogovornik misije.

"Promjena imena je napravljena kako bi se bolje uskladila s nomenklaturom State Departmenta", rekao je glasnogovornik. "Nova operativna struktura OPA osmišljena je za jačanje našeg diplomatskog izvještavanja i angažmana javne diplomacije."

Palestinski dužnosnici još nisu reagirali

Palestinski dužnosnici nisu još reagirali na tu odluku. Danas bi trebali ugostiti izaslanika State Departmenta Hadyja Amra u Ramalli, svom sjedištu vlade na okupiranoj Zapadnoj obali. Nakon Trumpovog preimenovanja, osoblje i funkcije bivšeg konzulata ostali su uglavnom identični, ali su postali podređeni veleposlanstvu. 

Palestinci žele istočni Jeruzalem kao glavni grad buduće države i smatraju da je Trumpov potez potkopavao tu težnju. Izrael, koji je zauzeo istočni Jeruzalem 1967., taj grad naziva svojom nedjeljivom prijestolnicom.

Biden bi trebao posjetiti Izrael i Zapadnu obalu krajem lipnja. Bidenova administracija obećala je ponovno otvaranje konzulata, ali Izrael je rekao da neće pristati na to i predložio je da se umjesto toga otvori konzulat u Ramalli. 

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati preimenovanje misije u Jeruzalemu.

Pročitajte više