Direktor FBI-a zabrinut zbog mogućnosti cyber napada. "Kina se priprema"

Foto: EPA

Jučer je direktor FBI-a Christopher Wray upozorio da kineski hakeri planiraju "sijati kaos i uzrokovati stvarnu štetu SAD-u", prenosi CNN.

"Kineski hakeri pripremaju se iskoristiti našu infrastrukturu kako bi posijali kaos i uzrokovali stvarnu štetu američkim građanima, ako ili kada Kina odluči da je došlo vrijeme za napad", rekao je Wray pred Odborom zastupničkog doma za Kinesku komunističku partiju.

Wrayev dramatični govor pokazao je koliko je američki državni vrh zabrinut oko mogućnosti hakerskog napada. Jučer je pred Odborom govorio i šef Nacionalne sigurnosne agencije (NSA). Wray tvrdi da su meta hakera koje financira Kina objekti poput postrojenja za pročišćavanje vode, električne infrastrukture i cjevovoda nafte i zemnog plina. 

Kineska vlada još prije je opovrgnula optužbe za pokušaje hakiranja. Američki i kineski službenici u zadnje su vrijeme pokušali ublažiti tenzije među dvije supersile. Na sastanku u studenom kineski predsjednik Xi Jinping obećao je Bidenu da Kina neće intervenirati u američke izbore, a isto je ovog vikenda ponovio i kineski ministar vanjskih poslova. Kad su ga upitali o tome, Wray je rekao: "Kina je ovih godina obećala mnogo toga. Vjerovat ću tek kad to vidim."

Rupe u sustavu

"Kineski hakeri iskorištavaju najosnovnije mane u našoj tehnologiji. Mi smo im olakšali", rekla je Jen Easterly, šefica Američke agencije za kibernetsku sigurnost i infrastrukturu. "Nažalost, tehnologija koja čuva našu ključnu infrastrukturu nesigurna je jer desetljićima programeri nisu odgovarali za greške u tehnologiji. Prioritet im je bio koliko brzo će proizvod stići na tržište, a ne sigurnost. Zbog toga smo osjetiljivi na kibernetske napade. Moramo to popraviti", dodala je.

Američki Odjel pravosuđa i FBI pokušavaju suzbiti djelovanje kineskih hakera. Boje se da bi hakerski napad mogao spriječiti reakciju SAD-a ako Kina napadne Tajvan. Problem za Amerikance je što Kina ima 50 puta više cyber operativaca od njih.

Wray je zaključio da Kina ne napada samo tehnologiju, već da "ciljaju i naše slobode, unutar naših granica, diljem Amerike, kako bi utišali, prisilili i ugrozili naše građane."

Pročitajte više