Direktor Formela o ilegalnom softveru: Namjestili su mi jer sam bio jeftiniji

NAKON što su iz Međunarodnog udruženja proizvođača poslovnog softvera Business Software Alliance (BSA) Hrvatska izvijestili kako su dobili parnicu protiv zagrebačke tvrtke Formel d.o.o. i kako je direktor te tvrtke, Željko Ćurković, zbog uvoza i prodaje krivotvorenog softvera nepravomoćno osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od 10 mjeseci, Ćurković je u razgovoru za Index rekao kako je cijeli slučaj "čista namještaljka".

Ćurković, čija se tvrtka još od 1991. godine bavi uvozom i distribucijom softvera na hrvatskom tržištu, u razgovoru za Index je rekao kako za spornu presudu ni on, ni njegov odvjetnik, "nisu čuli da je donesena" te kako je posljednje ročište, u slučaju koji se oteže već godinama, bilo prije otprilike mjesec dana.

U optužnom prijedlogu protiv Ćurkovića i njegove tvrtke se navodi kako su se bavili uvozom i prodajom krivotvorenog softvera Microsoft Windows 98 te Microsoft Windows NT Server 4.0, u razdoblju od studenog 2000. do studenog 2001. godine. Ćurković to oštro opovrgava, navodeći kako softver kojeg je njegova tvrtka uvozila nije bilo ilegalan. "Jedina je razlika što smo mi uvozili iz SAD-a, gdje ga se u to vrijeme moglo nabaviti i do tri puta jeftinije no što ga se ovdje prodavalo", navodi Ćurković.

"Željeli su se riješiti paralelnog uvoza"

"To je sve čista namještaljka. Željeli su se riješiti paralelnog uvoza", rekao je Ćurković, dodajući kako je u to vrijeme iz SAD-a u Hrvatsku softver uvozilo 20-ak tvrtki, no kako je on bio najveći uvoznik, ispao je žrtveno janje.

"Kad nam je policija 2001. godine zaplijenila oko 300 komada softvera, nigdje nisu popisali serijske brojeve. Kasnije su me pozvali i rekli mi kako je softver krivotvoren, no nitko nije mogao dokazati da je riječ upravo o primjercima koje su nama oduzeli, jer serijskih brojeva nije bilo", rekao je Ćurković. Kao dokaz svoje tvrdnje o tome da policija nije zapisala serijske brojeve oduzetih softvera, priložio je potvrdu o oduzimanju, na kojoj je tek grubo označeno koliko je komada pojedinog softvera i dokumentacije policija odnijela sa sobom.

"Softver kojeg se kod nas prodavalo po 450 dolara, u SAD-u je koštao 155 dolara"

Ćurković navodi kako je "trn u oku" BSA-a bila činjenica što je njegov softver bio daleko jeftiniji od onog što se nudilo na hrvatskom tržištu. "Primjerice radi, originalni Microsoft Office paketi kod nas su se prodavali po 450 američkih dolara. Istovremeno, u SAD-u je njihova cijena bila po 155 do 157 dolara", navodi Ćurković te dodaje kako za sav uvezeni softver njegova tvrtka ima valjane račune, kojima se dokazuje da su iz SAD-a nabavljali originale, koje su potom distribuirali na hrvatskom tržištu.

S obzirom da je presuda koju je, prema priopćenju BSA, izrekao Općinski kazneni sud u Zagrebu, nepravomoćna, Ćurković je najavio kako će se "na presudu, kad bude službeno obaviješten o njoj, i ako je donesena u ovom obliku, tj. ako je proglašen krivim i osuđen na 10 mjeseci zatvora uvjetno, žaliti".

"Podnijet ću protutužbu"

"Taj je slučaj star oko osam godina i iznenađuje me da su mediji dobili informaciju o presudi protiv mene prije nego li sam tu presudu dobio ja. No, s druge strane to me ne čudi jer je cijeli slučaj, od početka, režiran s samo jednim ciljem, a to je da se spriječi paralelan uvoz softvera mimo regularnih distributera. U svakom slučaju kad mi informaciju da je BSA dobio tužbu protiv mene potvrdi sud, planiram uložiti žalbu, budući da nema materijalnih dokaza koji bi potvrdili da je Formel uvozio i prodavao krivotvoreni softver", rekao je Ćurković.

"Ovdje je riječ o obračunu Microsofta Hrvatska, putem udruge BSA, s drugim uvoznicima koji su Microsoftov softver uvozili direktno izvana, i to po bitno nižim cijenama. Podnijet ću protutužbu, tim više što je BSA Hrvatska ukinut 2004. godine te Mladen Vukmir ovdje nastupa kao glasnogovornik BSA i kao tužitelj koji je u ime Microsofta, dakle ne u ime BSA, pokrenuo tužbu protiv nas", dodao je.

"Konkretno, Formel je uvozio softver direktno iz SAD-a što je bilo mnogostruko povoljnije nego da ga kupuje ovdje od domaćih distributera. Između ostalog, policija nam je kao navodni dokaz zaplijenila 300 legalnih kopija softvera za koje nisu zapisali serijske brojeve, a sad tvrde da je softver koji imaju falsificiran i da su ga zaplijenili kod nas. Iz kopije potvrde o privremenom oduzimanju predmeta, od 30. listopada 2001. godine, vidljivo je da nam je zaplijenjen softver bez popisa pratećih serijskih (identifikacijskih) brojeva koji mogu biti jedina osnova za tvrdnju da je predmetni softver, za kojeg tvrde da je falsifikat, zaplijenjen upravo kod nas", nastavio je Ćurković.

"Ukratko, cilj je bio MS softver prodavati na HR tržištu po mnogostruko većim cijenama nego li je to bio slučaj na svjetskom tržištu, a one koji ih u tome pokušaju omesti treba odmah tužiti za uvoz ilegalnog softvera. Zakon RH tada, a ni sada, ne nalaže da se softver ili bilo koja druga roba mora kupovati isključivo preko ovlaštenih distributera", istaknuo je Ćurković.

I.M.
Foto: Index

Pročitajte više