Direktor slovenske agencije tvrdi: Krško radi normalno i sigurno

DIREKTOR slovenske uprave za nuklearnu sigurnost Andrej Stritar zanijekao je tvrdnje o problematičnom stanju reaktora u nuklearki Krško koje su se pojavile u članku zagrebačkog tjednika "Globus".

"Pogreške koje se spominju u tom članku uopće nisu moguće. U reaktoru nema nikakve rupe niti teškoća s radom, a nuklearka Krško djeluje normalno i sigurno", izjavio je Stritar u četvrtak u razgovoru za slovenski radio.

Uprava Republike Slovenije za nuklearnu sigurnost, organ koji djeluje u sklopu ministarstva okoliša i prostora, naglasila je u priopćenju za javnost da u proizvodnom ciklusu nuklearke 2002/2003. koji se završava kroz mjesec dana redovitim godišnjim remontom u trajanju 26 dana nisu primijećene nikakve posebnosti i da je nuklearka djelovala sigurno i normalno.

Spomenuta agencija priopćila je da i dalje u nuklearci provodi redovne neovisne stručne preglede njena rada i sigurnosti, a od prošle godine, a na osnovu novog slovenskog zakona o ionizirajućem zračenju i nuklearnoj sigurnosti, provodit će se i pregledi u kojima sudjeluju međunarodni stručnjaci za nuklearnu sigurnost.

Osim toga, na jesen je predviđen i dolazak u nuklearku Krško 11-članske misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja će o sigurnosti i djelovanju nuklearke izdati mišljenja u pogledu sigurnosnih standarda i preporuke za poboljšanje sigurnosti.

Slovenska uprava za nuklearnu sigurnost ističe da je zadnja takva misija Krško posjetila 1993. godine i da je upravo na osnovi njenih preporuka slovenski vlasnik donio odluku o zamjeni parogeneratora kojima je podaljšan rad nuklearke, a isto tako i o kupnji simulatora kojim je pojačana sigurnost njena djelovanja.

Uprava naglašava da je i prema novom sporazumu o Krškom koji su zaključili njegovi slovenski i hrvatski suvlasnici, ona zadužena za sigurni rad nuklearke, među ostalim i za praćenje kadrovske kvalitete zaposlenih, te da će uvijek kada se pokaže potreba reagirati.

(Hina) fl sb

Pročitajte više