Direktor Turističke zajednice Zadra podnio ostavku nakon snimki putovanja u New York

Direktor Turističke zajednice Zadra Mario Paleka dao je ostavku na tu dužnost, a vijest o tome sam je poslao sa službenog maila TZG-a Zadar, prenosi Zadarski

"Ovim putem želim obavijestiti javnost kako podnosim ostavku na mjesto direktora Turističke zajednice grada Zadra. Naime, s obzirom na nedavne događaje koji su zasjenili promociju i gastronomsku prezentaciju grada Zadra na američkom tržištu u organizaciji TZ grada Zadra te uslijed događaja na koje se nije moglo utjecati, osjećam moralnu i profesionalnu odgovornost povući se s mjesta direktora premda odgovorno tvrdim kako je predmetna organizacija bila na visokom nivou i uspješna.

Želim istaknuti kako sam ovu odgovornu funkciju prihvatio u potpunosti svjestan njezine zahtjevnosti i značaja te sam u skladu s tim nastojao i postupati. Zahvaljujem svima na ukazanoj prilici, bila mi je izuzetna čast i privilegija zastupati interese grada Zadra kroz rad i djelovanje TZ grada Zadra te zahvaljujem svim kolegama i partnerima na iznimno korektnoj petogodišnjoj suradnji", napisao je Paleka.

Ova je ostavka došla nekoliko dana nakon što su društvenim mrežama počele kružiti snimke službenog puta zadarskih i čelnika zadarske Turističke zajednice u New York.

Kako su prenijeli lokalni mediji, u New Yorku su zadarsku turističku ponudu predstavljali gradonačelnik Branko Dukić i direktor zadarskog TZ-a Marijo Paleka, a ondje su bili i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, veleposlanik RH u SAD-u Pjer Šimonović te generalni konzul RH u New Yorku Nikica Kopačević.

S njima je u društvu bio i Mate Nižić, sin lokalnog poduzetnika Zvonimira Nižića Grofa, za kojeg su se lokalni mediji pitali kako se našao među tom delegacijom.

Nižić je na svom Instagram profilu vrijeđao lokalne novinare koji su pisali upravo o njegovom putu u New York s čelnima ljudima grada i TZ-a. "Ove članke po zadarskom.hr... Bravo... možete mi samo cipele čistiti", jedna je od takvih objava.

"Notorni grof junior"

O svemu su se na društvenim mrežama i priopćenjem oglasili proteklih dana i zadarski oporbeni vijećnici Jure Zubčić i Marko Pupić Bakrač.

"Poštovani, gradonačelnik je u New York da prezentira Zadar poveo i notornog grofa juniora Matu Nižića koji je svojevremeno pozivao putem društvenih mreža na pijanke i grupni sex. Tom prilikom je u zatvorenoj prostoriji nosio sunčane naočale kako mu se na snimci ne bi vidio sjaj iz sužene zjenice. Imao je neviđenu motoriku ruku prilikom govora a kompozicija rečenica mu je bila neponovljiva.

S obzirom na participaciju Mate Nižića u delegaciji koja predstavlja Zadar, snimke i slika ljudi u lucidnom stanju koje stižu iz Amerike nije uopće pitanje što ta delegacija tamo radi? Da li lobira kako bi imali što više gostiju iz USA? Pravo pitanje je tko je diler? 

P.S. Ako ste zgroženi ovim što Vam šaljem a niste sastavom delegacije i onim što se događa u New Yorku to samo govori o Vašem stanju svijesti i pragu tolerancije na bizarnostima kojima smo izloženi", napisao je u mailu medijima Pupić Bakrač, poslavši slike i snimke.

Jure Zubčić: To je privatno putovanje

Zubčić smatra da se radi o privatnom putovanju od kojeg Zadar neće imati koristi. "Išli su na privatnu zabavu i ja ću, kad se oni vrate s puta, tražiti da se dostave i specificiraju svi troškovi jer želim dokazati da je to javni novac i da javnost ima pravo znati. U TZ-u misle da nisu plaćeni javnim novcem, ali TZ plaćamo kroz turističku članarinu i boravišnu pristojbu. Dakle plaćaju građani i građani imaju pravo znati kako se troši javni novac.

Ja ne kažem da njihova prezentacija i put neće u Hrvatsku dovesti apsolutno nikog, možda će utjecati na desetak ljudi, ali to je sve minorno za novac koji je potrošen na ovaj put. Taj se novac puno, puno bolje može iskoristiti za promidžbu Hrvatske. Po meni bi bilo važnije da su ključne turoperatore doveli tu kod nas i prezentirali im sedmodnevne mogućnosti, od nacionalnih parkova i slično. S druge strane, suvremeni turizam izgleda malo drugačije i taj se novac mogao utrošiti u hrpu stvari koje danas pokreću turizam", rekao je Zubčić u razgovoru za Zadarski list.

Mario Paleka, direktor zadarskog TZ-a, u razgovoru za Zadarski.hr ustvrdio je da je dio spomenutih osoba koje se proziva zbog puta u New York tamo otišao u vlastitom aranžmanu, a da je jedan od njih i Nižić, koji je navodno stigao nekoliko dana prije i ostao nakon odlaska zadarske delegacije.

Pročitajte više