Direktor Zračne luke Split pod istragom DORH-a za namještanje natječaja Gradskoj sigurnosti

Foto: www.split-airport.hr

LUKŠA NOVAK, direktor Zračne luke Split, pod istragom je Državnog odvjetništva zbog namještanja natječaja Gradskoj sigurnosti Šimac i sin za preuzimanje poslova pregleda putnika i prtljage koje je na aerodromu donedavno obavljala policija. Direktor Novak potvrdio nam je da je dao iskaz PNUSKOK-u, no tvrdi da je s poslom sve bilo u najboljem redu i da je odabrana najpovoljnija ponuda. 

Novak: Natječaj smo odradili savjesno, odgovorno i u skladu sa zakonom

"Smatramo da je sve bilo ispravno i po zakonu. Natječaj smo odradili savjesno i odgovorno i u skladu sa zakonom. Bilo je pet ponuđača i nitko se nije bunio na odabir", kazao nam je Novak.

Ugovor sa Gradskom sigurnosti sklopljen je na dvije godine, a Novak se sjeća da su se ponude kretale u rasponu od 15 do 20 milijuna kuna. Navodno su kaznena prijava i postupak generirani nezadovoljstvom MUP-ove AKD zaštite, koja se također natjecala.

RTG osposobljenost

Ispao je, čini se, problem jer Gradska sigurnost nije imala potvrdu o RTG osposobljenosti svojih zaštitara, nego su taj kriterij morali zadovoljiti nakon što su odabrani kao najpovoljniji ponuditelj.

"Nijedna zaštitarska tvrtka nije imala posebnu osposobljenost u vrijeme raspisivanja natječaja. Oni su naknadno dokazali svoju osposobljenost. Da nije bilo tako, ne bi ni došlo do preuzimanja poslova", kaže Novak.

U natječaju je sudjelovao i Securitas koji je posao dobio u zagrebačkoj zračnoj luci, i to sa već osposobljenim zaštitarima. Tamo nije bilo omogućeno da se zaštitari naknadno osposobljavaju. Takvu mogućnost ipak su dozvolile ostale zračne luke.

Zet Antona Kovačeva kao HDZ-ovac "preživio" SDP-ovu Vladu na čelu državne tvrtke

Pokušali smo o istrazi i natječaju razgovarati sa Hrvojem Šimcem, direktorom Gradske sigurnosti, no ni nakon dva dana nije uzvratio na naš poziv.

Direktor Zračne luke Split je inače jedan od viđenijih kaštelanskih HDZ-ovaca i zet Antona Kovačeva, donedavnog direktora HBOR-a. Unatoč tome što je HDZ-ovac, "preživio" je mandat SDP-ove Vlade na čelu tvrtke u 55-postotnom državnom vlasništvu. Novak drži da je to zbog dobrih rezultata koje je ostvario.

Direktoru Zračna luka dala kredit od 1,1 milijun kuna

Nije tajna da splitska zračna luka obara rekorde iz godine u godinu, a nas je privukao podatak iz direktorove imovinske kartice iz koje proizlazi da Novak pored kredita Splitske banke od 143 tisuće švicarskih franaka na rok otplate od 25 godina, ima i kredit Zračne luke Split od 1,1 milijuna kuna dignut 2008. godine na 15 godina otplate. Iskazana mjesečna primanja iznose 17 i pol tisuća kuna mjesečno.

Novak se nije mogao sjetiti kolika je kamata, ali kaže da je u zakonskim okvirima. Tvrdi da je rata oko šest tisuća kuna, a potvrdio nam je i da mu je kredit odobren u sklopu njegovog menadžerskog ugovora.

USKOK se povukao iz slučaja

Premda je policijski dio posla u ovom slučaju odradio PNUSKOK zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe u postupku javne nabave, daljnje postupanje prebačeno je u nadležnost Općinskog državnog odvjetništva u Splitu i sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Pročitajte više