Direktorica Geneze i suradnici optuženi za 57 milijuna kuna štete u tvrtkama Mirna, Helios Faros i Vis

Foto: Google Street View

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv direktorice Geneze grupe Valentine Ljubešić i suradnika Davida Ilijevskog, Saše Krobota i Filipa Gele za pet kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i štetu od 57 milijuna kuna u Mirni Rovinj te hotelskim poduzećima Helios Faros i Vis.

Državno odvjetništvo je u kratkom priopćenju navelo da su dvojica okrivljenika kao odgovorne osobe četiriju trgovačkih društava na poticaj druge dvojice okrivljenika sklapanjem ugovora o poslovnoj suradnji i zakupu izvlačili novac iz trgovačkih društava u korist drugih trgovačkih društava pribavivši im tako korist od najmanje 57 milijuna kuna. Inkriminirano je razdoblje od početka 2012. do sredine 2014. godine.

Direktorica Geneze tvrdi da je hajka krenula nakon što je prijavila Podravku i Linića

Ljubešić i ostali privedeni su početkom rujna na ispitivanje u Split. U tom trenutku šteta za koju su se sumnjičila bila je 35 milijuna kuna. Krobot i Gelo prijavljeni su da su kao predsjednici uprava društava Mirna, Helios Faros i Vis na poticaj Ljubešić i Ilijevskog sklopili štetne ugovore s njihovim tvrtkama Geneza i Geneza hoteli.

Ljubešić je na ispitivanju kazala da nije nastupila nikakva šteta jer su angažiranjem Geneze poslovni prihodi povećani za 27 posto. Ustvrdila je kako je cijela hajka na nju krenula nakon što je prijavila Podravku i bivšeg ministra financija Slavka Linića za nezakonite radnje u Mirni.

Kontaktirali smo odvjetnike Nediljka Ivančevića i Jadrana Franceschija koji brane Ilijevskog i Ljubešić. Optužnicu još nisu dobili, a kada je dobiju, dat će svoje očitovanje.

"Cijelu priču zamislila je moćna hrvatska kompanija koja želi preuzeti firme za sitan novac"

Slučaj nam je komentirao David Ilijevski.

"Sve radnje poduzete su s ciljem očuvanja radnih mjesta i opstanka poduzeća. Za to postoje konkretni dokazi. Te firme danas uredno posluju i zapošljavaju više od 400 ljudi, dok su početkom 2012. godine bile pred zatvaranjem, a radnici jednom nogom na ulici. Optužnicu nisam primio pa ne mogu komentirati sadržaj. Dio optužbi u istrazi je odbačen. Sigurno je da ništa nezakonito nije poduzimano. Sve do sada viđeno u istrazi utvrđeno je na čistom nagađanju, a ne činjenicama, što ćemo u daljnjem postupku dokazati.

Istraga je pokrenuta s ciljem ocrnjivanja mene i kolega. Cijelu priču zamislila je jedna vrlo moćna hrvatska kompanija koja za cilj ima preuzeti firme za sitan novac. Žele se izvući iz sudskih sporova i plaćanja milijunskih šteta koje su svojim potezima prouzročili. Nevjerojatno je da nitko ne postavlja pitanje kako su te firme nagomilale milijune kuna dugova i tko ih je doveo na rub egzistencije, nego se nas tereti zbog koraka koje smo poduzeli za spašavanje radnih mjesta i djelatnosti. Postoje jasni dokazi da su se povećali prihodi, otvorila nova radna mjesta, platile sve obveze prema radnicima. Firme su izvučene iz ponora", komentirao je Ilijevski.  

Ugovor za spašavanje Mirne

Optužnica protiv Ljubešić i ostalih sastavljena je u pet točaka. Prve tri pokrivaju poslovanje Mirne, ostale dvije hotelskih tvrtki Helios Faros i Vis.

Prva točka optužnice bavi se petogodišnjim ugovorom o poslovnoj suradnji Mirne i Geneze potpisanim u lipnju 2012. godine. Po ugovoru je Geneza trebala osmisliti program kriznog upravljanja, tj. spašavanja i ozdravljenja Mirne te pronaći kreditne linije kod banaka. Mirna se obavezala isplatiti naknadu za poslove u 2012. godinu u visini od 2,5 posto novostvorene vrijednosti uvećano za PDV uz pravo na bonus temeljem ostvarenih rezultata. Sklopljeno je i nekoliko dodataka ugovora koji su regulirali naknadu za obavljene poslove u 2013. i sljedeće godine u iznosu od 50 tisuća kuna mjesečno uvećano za porez i bonuse. 

Temeljem ugovora Geneza je Mirni ispostavila nekoliko računa u visini od 1,8 milijuna kuna. Krobot se tereti da je odobrio plaćanje iako je znao da Geneza nije ispunila ugovorne obveze jer nije smislila program kriznog upravljanja, niti je pronašla nove kreditne linije. Dugovanja Mirne prema državnom proračunu su povećana.

Prodaja konzervi

Krobot se u drugoj točki optužnice tereti da je bez suglasnosti Nadzornog odbora na traženje i nagovor Ljubešić i Ilijevskog sklopio ugovor o poslovnoj suradnji s Genezom kojim društva Mirna grupe daju Genezi na vrijeme od 10 godina ekskluzivno pravo distribucije i prodaje na svjetskom tržištu čitavog asortimana proizvoda. Ugovorom se Mirna grupa obavezala staviti na raspolaganje cjelokupan proizvodni kapacitet, odobrili su korištenje svih marki i žigova te pravo Genezi da samostalno sklapa ugovore s trećim osobama.

Sklopljena su 24 aneksa kojima su se ugovarali bonusi i mijenjale cijene. Krobot se tereti da je odobrio otkup ribljih konzervi Mirna grupe po cijenama nižim od cijene koštanja znajući da ih Geneza potom prodaje po cijenama za 0,03 eura po komadu višim od cijena po kojima ih je dobivala. Geneza je kao izvoznik ostvarila pravo na povrat poreza na dodanu vrijednost. Pravo je ranije ostvarivalo društvo Mirna Ribolov. Kupcima su odobravani bonusi čime je Geneza ostvarila nepripadajuću dobit od najmanje 6 milijuna kuna na razlici prodajne i nabavne cijene, dok je Mirna Ribolov oštećen za 10 milijuna kuna te za još 8 milijuna kuna nepodmirenih dugovanja.

Treća točka optužnice bavi se preuzimanjem Mirne Ribolov. 100-postotni poslovni udio stekla je Jadranska sardina na štetu Mirne. Šteta se cijeni na milijun i pol kuna, koliko je procijenjena tržišna vrijednost poslovnog udjela Mirne.

26 milijuna kuna štete u Helios Farosu

Četvrta točka optužnice odnosi se na 26 milijuna kuna štete u Helios Farosu. Ugovorom iz 2012. godine društvo je dano u zakup Geneza-hotelima, što podrazumijeva raspolaganje hotelskim smještajem uz plaćanje zakupnine u visini od 20 posto ostvarene dobiti i obavezu da se na zakupnika prenesu svi ugovori o radu radnika u društvu. Istog dana sklopljen je i sporazum o načinu i uvjetima kalkuliranja i fakturiranja troška rada kojim se određuje da će do upisa ugovora o zakupu Helios Genezi ispostavljati mjesečne račune. Tri mjeseca kasnije sklopljen je dodatak ugovora o zakupu kojim se stavlja izvan snage odredba o prenosu ugovora o radu radnika, a dan kasnije sporazum kojim se primjena odredbe ugovora o zakupu o prijenosu svih ugovora o radu odgađa do okončanja predstečajne nagodbe. 


 

   

 

Pročitajte više